СВЕТСКИ ДАН РОМА

Светски Дан Рома обележава се сваке године 8. aприла у част првог светског Конгреса Рома одржаног пре 48 година у Лондону. На Конгресу је усвојена одлука о ромској застави, химни и точку као симболу путовања и миграције Рома.

На територији општине Апатин Роми живе готово 200 година у насељеним местима Апатину и Сонти. По последњем попису становништва у општини Апатин живи 2500 Рома.

За последњих 70 година наша општина је учинила много на економском, образовном, социјалном, здравственом развоју ромске популације.

Ромско насеље је у акцији Декаде Рома проглашено за најуређеније насеље у Европи и том приликом уручено је велико признање нашој општини, због чега грађани ове Месне заједнице траже својим потписима да се на Дом културе у насељу постави плоча у знак захвалности бившем председнику општине др Живораду Смиљанићу.

До школске 1999/2000. године основну школу завршавало је преко 98% ромске деце, а средњу школу више од 38%. Око 40% младих људи радило је у фабрикама наше општине.

Због погрешних одлука у систему образовања данас основну школу завршава око 30% деце, а занемарљив број наставља средњу школу.

Захтевамо од локалне самоуправе да преиспита овакву организацију образовања Ромске деце у Апатину, и да исти прилагоде условима како се то до недавно радило у општини Апатин. Формирана одељења у предшколским установама настављала су несметано пут кроз систем основног образовања.

Захваљујући средствима самодоприноса, локалне самоуправе, покрајинским и републичким средствима у насељу Рома извршена је комплетна водоводна мрежа, атмосферска канализација, путна мрежа, електромрежа, урађен детаљан урбанистички план насеља Рома, изграђен је дечији вртић, Дом културе и спортски објекти.

Под неразјашњеним околностима овај део града проглашен је за Месну заједницу и ако за то нису постојали никакви економски и политички услови ни разлози. До сада није формиран савет Месне заједнице и не зна се са којим финансијским средствима располаже иста јер није направљен деобни биланс између МЗ Апатин и МЗ Ромско насеље.

Велики број Рома је напустио нашу општину тражећи посао по целој Европи и заједно са осталим нашим грађанима деле исту судбину.

У разговору са грађанима ромске националности осећа се велика забринутост за будућност ове Месне заједнице јер веома мали број људи ради, па ће средства из самодоприноса бити веома мала и недовољна ни да стимулишу рађане нове деце, а и за сахрањивање покојника. Грађани ромске националности исгубили су социјалну сигурност коју су годинама имали у подршци од стране локалне самоуправе.

Сви заједно мораћемо више да радимо како би свима њима створили приближно једнаке услове за живот и рад.

Свим Ромима наше општине честитамо празник и желимо им пуно среће, здравља, радости и воље да поново наставимо да градимо нашу будућност тамо где су нас неки зауставили.

ОО СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *