ОО СПС АПАТИН ОБЕЛЕЖИО ЈЕ СВЕТСКИ ДАН РОМА

У понедељак ОО СПС Апатин свечано је обележио светски Дан Рома. Свечаности су присуствовали представници Месне заједнице Ромског насеља. На састанку је прочитан реферат и значај овог великог датума. Секретар ОО СПС Апатин Миодраг Бакић подсетио је присутне на велика улагања у насељу Рома за последњих 70 година. Ромско насеље у Апатину проглашено је за најуређеније насеље у Европи у акцији Декада Рома.

Са начином организације основног образовања ромске деце нико није задовољан. Сада основну школу завршава једва 30% деце, док је до увођења нове организације образовања рома завршавало основну школу више од 98%, а средњу школу је настављало више од 38%.

У насељу Рома деца 3 године заједно по групама редовно похађају предшколску установу, да би се та одељења расформирала приликом поласка у 1. разред основне школе. Њихово предзнање већ их у старту раздваја од остале деце. Покушај да се са неким продуженим боравком помогне тој деци отао је без успеха, јер деца беже са наставе. Да би се пријавили на берзу рада њима је потребна основна школа. Онда се прибегло организацији вечерње школе за ту децу.

ОО СПС Апатин усвојио је закључак да се покрене иницијатива за промену оваквог стања и да се одељења Рома формирају онако како су и била формирана у предшколској установи. Овај захтев биће упућен општинском  Савету за образовање, културу и спорт како би исти предузели све потребне радње да се од наредне школске године деца упишу у први разред као што се то некада раније радило.

Жалосно је да се нико од лакалне самоуправе ове године није сетио да заједно са ромском популацијом на свечан начин обележе светски Дан Рома. Несмемо да заборавимо да у општини Апатин живи преко 2500 Рома.

Чини нам се да су им они потребни само као гласачи на изборима, па рачунају на њихово сиромаштво које ће их просто приморати да за мизерне пакете и ситан новац гласају за ову постојећу напредњачку квази власт.

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *