Председник ОО СПС

280397_vojdjaci-zivorad-smiljanic_origДР ЖИВОРАД СМИЉАНИЋ

Др Живорад Смиљанић, председник апатинске општине, ОО СПС – Апатин, председник Окружног одбора СПС за Западнобачки округ и члан ИО Главног одбора СПС, рођен је 6. фебруара 1942. године у српском граду од оца Илије Смиљанића и мајке Булке Смиљанић рођене Цоловић.

У Апатину живи од 1946. године. Основну школу завршио је у Апатину, Гимназију „Вељко Петровић“ у Сомбору, Медицински факултет у Загребу, а специјалзацију из гинекологије у Београду.

По завршеном факултету, односно од 1969. године, почео је да ради у апатинском Дому здравља. На предлог Збора радника овог колектива, 1970. године, изабран је за директора Дома здравља на чијем се челу налазио више од три деценије и то у континуитету. За време његовог руковођења у овој здравственој установи изграђено је ново здање Дома здравља и Здравствено-туристички комплекс – Бања „Јунаковић“, а данас Специјална болница за рехабилитацију „Јунаковић“, која важи за једну од најлепших у Србији. Када је у апатинском Дому здравља постао директор, тамо је било запослено осамдесет двоје радника, а по престанку функције у истој здравственој установи и Бањи „Јунаковић“ оставио је више од 330 запослених.

Људи су увек били његова приоритетна и највећа брига и инвестиција. Борећи се за отварање нових радних места, он је са великом енергијом водио борбу за будућност апатинске општине и њених грађана. Због тог ангажмана, предлаган је и именован на разне друштвено – политичке функције.

У пет мандата је биран за председника општине и току је његов шести мандат. Од 1996. до 2000. године налазио се на челу Скупштине АП Војводине, као њен председник. У том периоду изабран је и за председника Управног одбора новосадског Клиничког центра, где је за то време изграђено најмодерније породилиште на Балкану. Међу функцијама на које је биран треба поменути и податак да је од 1992. до 1996. године био секретар здравља у Извршном већу АП Војводине. У четири мандата био је посланик у Скупштини АП Војводине, једном мандату савезни посланик СРЈ и у једном мандату народни посланик у Скупштини Републике Србије.

На политичкој сцени, као члан Социјалистичке партије Србије, биран је за члана њених највиших органа, односно Извршног и Главног одбора. У више наврата био је председник Општинског одбора и Окружног одбора Социјалистичке партије Србије у Апатину и у Западнобачком округу.

Поред државних и политичких функција, актвино се укључивао у рад спортских организација. Био је дугогодишњи председник Боксерског клуба „Младост“ из Апатина и председник Боксерског савеза Србије. Учествовао је у свеукупном развоју спорта у општини.

Као лекар – специјалиста биран је за председника апатинског Црвеног крста и за члана Савезног одбора Црвеног крста СР Југославије.

У историји Апатина његово име је везано за титулу ОПШТИНА БУДУЋНОСТИ, коју је Апатин од Удружења привредних новинара Србије, Агробанке из Новог Сада и Агенције за мала и средња предузећа добио 2007. године, као једна од десет најперспективнијих локалних заједница у Србији.

За његово име је везана и изградња капиталних објеката, а међу којима се издвајају: прва међународна марина на Дунаву, фабрике воде, спортске хале у Сонти, Пригревици и Купусини, пристан за путничке бродове, Храм „Сабор светих апостола“ на обали Дунава, Велнес – центар у Бањи „Јунаковић“ и надасве почетак изградње Робно-транспортног центра са Луком за саобраћај теретних бродова и контејнерски претовар роба и Слободном царинском зоном.

Речју, својим друштвно – политичким, стручним, интелектуалним и професионалним ангажманом, допринео је да се замашни инвестициони и економски развој општине истиче и цитира у медијима са великим пијететом, а уједно сврстава међу најистакнутија и најуспешнија достигнућа једне локалне заједнице.

Др Живорад Смиљанић је од стране Удружења привредних новинара Србије, Агробанке А.Д. Нови Сад и Агенције за мала и средња предузећа на манифестацији „Градови и општине будућности Србије“ проглашен за најуспешнијег председника општине у Србији за 2008. годину, а општина је том приликом добила велики сребрених пехар као једна од 11 најуспешнијих општина у Србији проглашених за општине будућности.

Др Смиљанићу је 2009. године на свечаној седници Друштва новинара Војводине, одржаној у Бањи „Јунаковић“, уручена захвалница за велики допринос и сарадњу са медијима. Синод Српске православне цркве одликовао га је орденом Светог Саве II реда за велике заслуге на изградњи Храма „Сабор светих апостола“ на Дунаву и за одличну сарадњу.

У приватном животу, др Смиљанић је отац две кћерке и деда петоро унучади. У широј породици Смиљанић има укупно седам лекара, а у тој лекарској заједници, поред њега, налазе се његова супруга и једна кћерка.

КОМИСИЈА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ОО СПС – АПАТИН