ОДРЖАНА ЈЕ 33. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН – 12.09.2019. ГОДИНЕ

Свима је добро познато да се седнице скупштине наше општине не преносе и ако општина за информисање троши преко милион динара и при том финансира десетак медија у Сомбору, Бачком Брестовцу, Новом Саду и Апатину.

Извештавање ових медија са скупштина су веома штури и у функцији локалне власти. У општини влада медијски мрак.

Пре усвајања дневног реда скупштине, одборничка група СПС тражила је образложење зашто није стављена на дневни ред иницијатива преко 2000 потписаних грађана о трајном обележавању лика и дела др Живорада Смиљанића.

Овај захтев скупштини је упућен у марту месецу ове године. Од тада је прошло 6 месеци, а да се нико из општине није удостојио да узме у разматрање ове иницијативе.

На 32. седници обавештени смо да ће на наредној седници да се размтра овај захтев, пошто ће се у међувремену поједини чланови комисије за давање имена улица променити и да ћемо добити писмени одговор.

Наш писмени приговор није усвојен уз напомену да чемо добити писмени одговор. Сачекаћемо 15 дана и уколико не добијемо писмени одговор тужићемо општину суду за ћутање администрације. Питамо актуелну власт да ли је др Живорад Смиљанић заслужио да се овако некоректно односимо према њему, човеку који је пет мандата водио нашу општину. Приликом посете председника Р. Србије Александра Вучића општини Апатин изјавио је да је претходна власт наше општине добро радила и да је решила већину комуналних проблема за разлику од других општина у Западно-бачком округу.

Финансијски извештај за 2019. годину за период јануар-јуни показује колико је наша општина заустављена у развоју. За непуне 4 године се није догодила ни једна капитална инвестиција.

Савети Месних заједница раде онако како су и формирани.

За овај период прикупљено је финансијских средстава месног самодоприноса од 1% око 27.000.000 динара, а од 3% око 50.000.000 динара. Сваки нормалан човек може да примети да се ту нешто не слаже. По рачуници требало је да се прикупи од 3% око 80.000.000 динара. Изгубили смо око 30.000.000 динара јер је велики број пензионера (85%) престало да плаћа овај самодопринос јер нису задовољни како ова локална власт троши ова средства. Не може се све изградити из самодоприноса, али су ова финансијска средства била увек основа за прикупљање нових финансијских средстава из разних фондова покрајине и републике и подизање наменских кредита.

Из биџета Општине Апатин потрошено је око 50.000.000 динара за запошљавање радника преко агенције из Задруге Машинац. Нико нема увида ко се и како финансира, ти спискови нису доступни никоме. Ти запослени људи се виде по митинзима, а не на радним местима и наравно обавезно су чланови СНСа са плаћањем личне високе месечне чланарине.

За 4 године у општини Апатин готово да није отворено ни једно радно место. Огроман број грађана наше општине је напустио своја огњишта и потражио посао ван државе. Зато имамо само 10% незапослених.

Наша земља је на путу ка чланству у ЕУ, зато до краја ове године све локалне самоуправе морају да доведу у ред катастар свих улица у насељеним местима. Свака улица мора да добије име и број, а да то грађане неће ништа коштати. На дневном реду у том смислу биле су само промене у Блоку 112. Шта је са осталим улицама, Рибарска, Железничка, Нова, Средња, Западна, Источна, итд. Нашу локалну управу то не занима и ако постоји иницијатива грађана за промене имена неких улица. Прикупљен је велики број потписа грађана да се Рибарској улици да ново име „Бубало Драган“ , иначе наш апатинац погинуо у ратовима у Словенији. И после годину дана из наше општине се нико није удостојио да понуди било какав одговор.

Савез бораца, Резервне старешине наше општине и млади социјалисти поднели су општини иницијативу да се на спортској хали ОШ Жарко Зрењанин постави спомен плоча покојном Вејин Радомиру, погинулом на Кошарама, иначе великом спортисти. До сада се нико ни поводом овога није огласио из наше општине.

Напомињемо да су за ове прелоге дали сагласност и породице погинулих наших суграђана.

За ову  бруку сигурно не зна наш председник државе Александар Вучић, тим пре што је он лично отворио споменик погинулом војнику на Кошарама у селу Дебељача у Банату.

Очигледно да се под хитно мора формирати нова комисија за давање назива улицама и других знамења од стручних и компететних људи пре свега од историчара, јавних и културних личности.

У скупштини општине одавно седе људи из СНС који су у сукобу интереса, зато је престао мандат Милани Срдић, а на пример одборница Куриџа Маја, вд директор Слободне зоне и даље је одборник. Све је дозвољено, како се формирала власт, тако се и ради. Поново се мења одлука о коришћењу јавних површина у нашој општини. Одборничка група СПСа указивала је да су те таксе изузетно високе, али се то није уважило. Сада се та одлука мења, јер је исказано велико незадовољство грађана,а и приближавају се избори. Остала је одлука да се и даље плаћа такса за коришћење летњих башти и у зимском периоду што свакако нема никакве логике.

Одборници су разрешили Наду Здравковић за члана Комисије за спорт, кутуру и образовање јер не долази на састанке.

Да ли се неко од оборника запитао зашто је и на какав начин смењена Нада Здравковић са места директора школе. На расписани конкурс за директора ОШ Жарко Зрењанин јавила се једино Нада Здравковић иначе дугогодишњи успешни директор. Уз апсолутну подршку школе, школки одбор у коме има и чланова СНСа изабрао је за директора школе. Наравно, тада наступа главни повереник СНС за нашу општину Ђаковић из Оџака који све то стопира, јер поменуту личност наравно неће именовати министар просвете. Поменути повереник је својим кадровањем по нашој општини доста породица оставио без финансијских средстава за живот.

О изборима директора школа у Пригревици и Свилојеву неки други пут.

Било би добро да ова власт одобри преносе ових скупштина, онда не би морали на овај начин да обавештавамо јавност о раду и одлукама скупштине.

 

Одборничка група СПС Апатин

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *