Да ли и култура постаје профитабилна?

logo_sps_051214_1_70Приближава се 100 дана од формирања, новокомпоноване напредњачке власти у Апатину, која је формирана на један корумпиран начин, са киднаповањима и уценама одборника из других политичких странака. Оваквим поступком формирана је скупштина са 15 одборника од могућих 29.
У овом периоду напредњачке власти смењен је велики број, стручних, компонентних, образованих и одговорних људи. Са великим уценама појединаца и њихових чланова породице, дошло се до смене директора у јавно комуналном предузећу, Марини, Слободној зони, Дому здравља… У Центру за социјални рад у Апатину, свакодневно „оперишу“ неформалне „стручне екипе“ у тражењу пропуста садашње дирокторице Ленке Бојић, како би је сменили са функције.
У току ове власти, одржано је више спортских и културних манифестација: Личка олимпијада, Рибарске вечери, Ромска ноћ и обележен је Дан младих. Ако се по јутру дан познаје, наше културне манифестације су на путу да  њихова даља организација и извођења буду упитна.
Од Личког вишебоја, преко Личке олимпијаде, дошли смо до СНС-ИЈАДЕ. По први пут изостали су такмичари из Новог Сада, Невесиња, Пландишта, Пећинаца и других места. Председник СО Апатин М.Шкрбић то оправдава чињеницом да наше друштво свакодневно сиромаши, па то је разлог што ове екипе нису дошле. Ово се коси са константним изјавама премијера А. Вучића, који наглашава да је сваким даном ситуација у нашој држави све боља. Такође, слабу посећеност ове манифестације, Шкрбић оправдава „изузетно топлим временом“ –  као да претходних година није било тако. Ваља напоменути, да је овој свечаности присутвовао начелник општине Невесиње – Момчило Шиљеговић, кога нико испред локалне самоуправе није дочекао. По први пут је ова манифестација попримила посебно политичк …и карактер, јер је СНС Апатин, имала свој посебан шатор, где су својим спонзорима приредили обиље хране и пића.
На Рибарским вечерима, у културно-уметничком програму  учествовало је више од 70%  друштава из наше општине. Ових дана се поставља питање финансирања КУД-ова. Мажуреткиње из Сонте се припремају за Европско првенство и принуђени су да самостално траже финансијка средства како би отишли на ово такмичење. Локална самоуправа је престала да финансира кореографе и оркестре, који раде у овим друштвима, тако да је постало упитно даљи рад КУД-а Пригревице, Лазарице, КУД Дунав Апатин, Мажорет Сонта. Ова друштва негују културну традицију наших народа и народности који живе на овим просторима, и то је „живи организам“ који живи заједно са овим народом, и не сме да зависи од напредњачких конкурса за одређивање доделе средстава за рад културно-уметничких друштава.  Ова друштва су остала у великим финансијким дуговима, али то не сме да пресуди постојању оваквих – народу битних организација.
Ромско насеље у Апатину, проглашено за најуређеније у Европи, годинама организује традиционална манифастецију Ромска ноћ. До ове године, у програму су учествовали  Роми из Србобрана, Сонте, Богојева и других места. По први пут ове године, новокомпонована власт је издвојила веома мала финансијска средства за ову манифестацију, што се могло и видети из програма, а и саме посећености Ромске ноћи 2016. На овај начин, садашња власт је желела да казни Ромско насеље, зато што на пролећним изборима нису хтели да продају свој глас за новац или у замену за напредни пакет.
За ових 100 дана грађани су могли  да виде на који начин новоформирана власт жели да влада општином Апатин. Да ли сматрате да је то исправно?

ОО СПС Апатин

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *