„СРБИМА НИСУ ПОТРЕБНИ НЕПРИЈАТЕЉИ, ДОВОЉНИ СУ САМИ СЕБИ, СРБИН НЕ МОЖЕ ДА ОПРОСТИ НИЧИЈИ УСПЕХ“ А. РАЈС

У недељу 27.01.2019. обележена је школска слава Св. Сава. У свим школама сечен је славски колач уз пригодан културно-уметнички програм и та традиција постоји у Апатину од 1992. године.

Ове године се обележава 800 година од постојања наше цркве. На свечаној литургији у апатинској цркви поводом овог празника свештеник Жељко је подсетио вернике на значај Светосавља јер је Св. Сава кроз мирење своје браће показао да Срби само јединствени могу да опстају на овим просторима.

Нажалост, Срби су и данас веома подељени. На друштвеним мрежама се свакодневно сеје зло и мржња. Шаљу се злонамерне неистине и вређају се људи, а појединце и мртве шаљу у њихова родна места где би тамо требали да имају своја обележја. Да ли су се такви људи запитали одакле су они дошли овде и колико данас пасоша имају и да ли такви треба да бране ову Србију. Нека им Бог опрости јер не знају шта раде.

Апостол Павле је у својој посланици галатима рекао „Љуби ближњег свога као самог себе. Али ако један другог уједате и прождирете, гледајте да се међусобно не истребите.“ Срби су на таквом путу међусобног истребљења.

Прошле године председник А. Вучић отворио је споменик погинулом војнику на Кошарама у Банатском селу Дебељача. Пре овог догађаја СУБНОР Апатин, СРВС Апатин и млади социјалисти покренули су акцију да се војнику Вејин Ратку из Апатина погинулом на Кошарама постави спомен плоча на хали ОШ Жарко Зрењанин јер је исти био истакнути спортиста нешег града. До данас се нико из локалне самоуправе није изјаснио о овој иницијативи.

Најуређенијем селу у бившој Југославији у акцији Знање-имање Пригревици требало је готово 40 година да постави споменик свом суграђанину Чули Рајку који има највише заслуге што Пригревица овако изгледа.

После смрти Вука Караџића истог дана загребачка скупштина га прогласила за почасног грађанина града Загреба. Србима у Србији било је потребно 20 година да би схватили значај његовог учења и у знак захвалности пренели су његове мошти и похранили испред саборне цркве у Београду.

Бившег председника Р. Србије Слободана Милошевића који нам је оставио Резолуцију 1244 и Дејтонски споразум сахранили смо у дворишту куће његове супруге.

Срби су убили Карађорђа и однели су његову главу у Истанбул. Сами Турци су показали веће поштовање према мртвом Карађорђу него Срби. И после тога подигли смо велики споменик поред Светосавског храма.

Од истих људи на друштвеним мрежама имали смо велика омаложавања због постављања споменика највећем светском научнику Николи Тесли у Апатину.

Ових дана на иницијативу грађана, пензионера, СУБНОРа, СРВС и социјалиста апатинскек општине тражи се од појединаца да дају или не дају сагласност да се трајно обележи дело и лик нашег председника др Живорада Смиљанића који је у пет мандата био на челу наше општине и дао је велики допринос на развоју квалитета живота наших грађана. Та иницијатива не треба да нас дели, напротив, треба још више да нас уједињује и да смогнемо још више снаге и жеље и кажемо да је био добар човек и велики председник. Уколико дође до промене имена улице грађани неће имати никакве обавезе да мењају своја лична документа до ситека рока истих. А уредбом Р. Србије неће имати ни финансијске трошкове због промене података, тј, назива улице.

Сви ови догађаји нама Србима нису довољни да престанемо да се делимо, да се вређамо на друштвеним мрежама и да се увек ослањамо на нашу слободарску историју и да у миру сачувамо све оно што смо кроз борбу наших предака стекли.

Крајње је време да се дозовемо памети…и будемо јединствени у борби за бољи живот свих наших грађана.

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *