Обележено 29 година постојања ОО СПС Апатин

23.10.2019. године у просторијама ОО СПС Апатин уприличена је свечана седница поводом 29. година од оснивања Општинског Одбора Социјалистичке партије Србије у  Апатину. Апатински социјалисти су том приликом у препуној сали угостили многе уважене госте,  испред Покрајинског одбора СПС у Војводини присуствовали су: Бранко Ћурчић и Александра Ђанковић; чланови окружног одбора: Јелена Лопушина, Милан Анђелић и Ђурађ Милановић; делегација НСП на челу са Марком Теслићем и Перицом Попићем, а присутни су били и оснивачи који су 10.10.1990. године основали ОО СПС Апатин на челу са Ђуром Дражићем.

Седницу је отворио и све присутне поздравио вд председника ОО СПС Апатин Милош Ђерић, а реферат о оснивању, постојању и деловању Социјалистичке партије Србије у Апатину од 1990-2019. године прочитао је секретар Извршног Одбора ОО СПС Апатин Миодраг Бакић, који у целости можете прочитати у прилогу.

Све присутне испред ПО СПС у Војводини поздравио је потпредседник Бранко Ћурчић. Он је пренео поздраве председника ПО СПС у Војводини Душана Бајатовића, и предочио шта нас све чека од активности у наредном периоду када је у питању кампања за предстојеће изборе 2020. године.

Из свега виђеног и свега што се могло чути јасно је да нас чека напорна и тешка кампања за престојеће изборе, али закључак је и да Социјалистичка партија Србије у Апатину има велике шансе и могућности да победи и поново поведемо нашу општину путем напретка и просперитета, да се вратимо тамо где смо заустављени 2016. године и нашим суграђанима вратимо веру у боље дане.

реферат

Другарице и другови, поштовани гости,

У предвечерје обележавања Дана ослобођења наше општине, 75 година слободе, обележавамо 29 година од формирања Социјалистичке партије Србије у Апатину.

Социјалистичка партија Србије формирана је 17.јула 1990. Године у тадашњој СФР Југославији, тачније у Р. Србији, уједињењем Савеза комуниста Србије и Социјалистичког савеза радног народа Србије. За председника партије на првом конгресу, изабран је Слободан Милошевић.

Децембра 1990. Године на изборима за скупштину Србије СПС је победила са 194 посланичка мандата.

У октобру месецу 1990. Године у Апатину формирана је Социјалистичка партија Србије. Огроман број бивших чланова комуниста учлањује се у СПС.

Први председник социјалиста у апатинској општини био је Дражић Ђуро, а општински одбор чинили су: Ленка Бојић, Јово Бокан, Мирко Бркић, Небојша Вејин, Ђуро Грубјешић, Зоран Делић, Милан Допуђа, Милка Држајић, Зоран Ђорђевић, Милан Јајић, Милоје Јеротијевић, Милан Кнежевић, Душан Крећа, Никола Кртинић, Јован Лакатош,Чедомир Љубичић,Петар Мајсторовић, Зоран Матић, Мирослава Миличевић, Дмитар Момчиловић, Бранко Никшић, Душан Новковић, Смиља Павлица, Миодраг Павловић, Александар Петковски, Адам Петровић, Рајко Поледица, Дренка Радаковић, Мира Радаковић, Душан Репац, Зоран Савић, Зоран Ћулум, Јосип Швагер и Милош Шеварац.

На локалним изборима 1992. Године победила је Социјалистичка партија Србије. За председника био је изабран Таталовић Никола, за заменика Вејин Небојша и за председника Извршног већа Шеварац Милош. У исто време одржани су избори за покрајинску скупштину. У Апатину је победио др Живорад Смиљанић на већинској листи. Тада су у покрајини по пропорционалном систему СПС је освојила 60 одборничких места и фалио је један посланик да би СПС формирала власт. Тај 61 одборник био др Живорад Смиљанић. Тада је именован за секретара за здравство АП Војводине, што је помогло општини Апатин да се започне друга фаза изградње Бање Јунаковић.

На изборима 1996. Године СПС је поново освојила власт, а за председника скупштине општине изабран је др Живорад Смиљанић, а за потпредседника Бакић Миодраг. Наш председник је у исто време изабран за председника социјалиста Апатин и  Војводине и председник скупштине АП Војводине.

Период од 1990-2000. Године био је изузетно сложен и тежак за нашу опоштину. Распад наше Југославије и ратови на овим просторима свакодневно су усложавали и онако тешку ситуацију. Велики број наших грађана учествовало је у овим ратовима, а мађу њима је био и велики број добровољаца и погинуло је 23 борца. Средином 1995. Године наша општина примила је око 15000 избеглица из Лике, Баније и Кордуна. Тај испит хуманости положили су наши грађани, готово да није било куће која није примила неког од избеглица. Све радне организације, школе и Црвени крст дали су велики допринос да се ова ситуација превазиђе.

У тако отежаним условима усвојили смо нови самодопринос, започели смо реконструкцију градског водовода са повећањем капацитета истог да се могу прикључити на овај водовод и села Пригревица и Свилојево, настављена је изградња друге фазе Бање Јунаковић, а извршена је и реконструкција Дома културе у Апатину, иначе то је био први нови објекат који су изградили наши грађани у новој Југославији.

Иако је наш председник др Живорад Смиљанић због својих покрајинских обавеза био често одсутан у Апатину се радило. Извршене су реконструкције грејања у средњим и основним школама, започета је изградња православних храмова у Апатину и Сонти. На иницијативу нашег председника започета је изградња најсавременијег породилишта на Балкану у Н. Саду. На локалним изборима 2000. Године изгубили смо власт од тадашњег ДОСа само за два одборничка места.

Тадашњи ДОС је после 5.октобарских догађаја преузео власт у Србији и Покрајини. Ови догађаји оставили су дубоки траг на рад наше партије. Велики број људи је смењен са функција, многи су добили отказе, а против великог броја људи су покренуте кривичне пријаве. У то време у покрајинском одбору СПС остали Душан Бајатовић и др Живорад Смиљанић. У разговору са Слободаном Милошевићем наш председник је предложио да функцију председника СПС у Војводини преузме Душан Бајатовић. Наш председник се вратио у Апатин и наставио свој лекарски позив. Душан Бајатовић и др Живорад Смиљанић сарађивали су и даље све до краја његове смрти.

Период од 2000-2004. Годите памтићемо по пљачкашкој приватизацији наших предузећа и уништавању комплетне инфраструктуре и друштвене надградње. У СО Апатин имали смо 19 од 41 одборника који су водили жестоку расправу са одборницима ДОСа. На локалним изборима 2004. Године наша партија је освојила довољан број одборника да са СРС формира власт. Тада је за председника општине изабран др Живорад Смиљанић, за његовог заменика Шкрбић Милан, за председника скупштине изабран је Бакић Миодраг, а за заменика Цветићанин Мирко. У исто време су др Живорад Смиљанић и Милан Шкрбић били изабрани за посланике у скупштини Р. Србије.

ДОСовска власт за 4 године није урадила ништа, а у то време изгубили смо одмаралиште на Бледу које је тадашња власт продала за 78.000 марака, престали су са обележавањем Дана општине као и других значајних датума из наше историје.

Све смо то обновили и почели из почетка. Након формирања власти пустили смо пијаћу воду из апатинског водовода према Пригревици, јер то ДОС није хтео да уради пошто су у Пригревици Месну заједницу држали Радикали. Наставили смо даље са модернизацијом фабрике воде и данас наши грађани пију најквалитетнију воду на Балкану, уз помоћ министра Веље Илића из републичке дирекције за изградњу обезбедили смо 2,5 милиона еура за уређење бесцаринске зоне. Више од три четвртине засуто је песком из Дунава, изграђени су приступни путеви, доведена струја и гас. У том периоду изграђена је нова фабрика Флеш, завршена је замена азбестних цеви на водоводу, завршена је атмосферка и фекална канализација у Апатину, а прирпемили смо пројектну документацију за спајање Пригревице, Сонте и Свилојева на система канализације у Апатину, извшене су све припреме за изградњу луке у Апатину, а ова власт дефинитивно је зауставила изградњу ове луке, изграђен је пристан за бродове, који је у време ове власти пре 3 године оштећен због нестручног надзора. Изграђена је најсавременија марина на Дунаву и једина је у Србији која носи обележје 3 сидра, изграђена је тврдо обала Дунава од Шумске управе до Напретка, изгарђене су две спортске хале у Пригревици и Сонти, уведен је плин у свим насељеним местима, уређена је главна улица у Апатину и Трг Николе Тесле, уведена је кабловска телевизија, завршена је изградња православних цркава у Апатину и Сонти, стипендирали смо преко 360 студената, а дипломираним студентима омогућили само волонтирање ради лакшег запослења, а омогућили смо повезивање радног стажа за бивше запослене у радним организацијама наше општине тако да је преко 3500 људи остварило пензије, уређено је ромско насеље и као такво проглашено је у декади Рома за најуређеније ромско насеље у Европи и изграђена је нова пијаца у Апатину у виду тржног центра.

Приликом обиласка општина у западно бачком округу председник Р. Србије Александар Вучић је изјавио да је само претходна власт у Апатину добро радила и да је решила углавном све инфраструктурне проблеме.

На изборима 2016. Године победила је наша коалиција (СПС 12 одборника, СРС 3, ДС 2 и СВМ 1) и требало је да наставимо да водимо нашу  општину. Даље догађаје у постизборним активностима нећемо коментарисати на данашњој свечаности.

У децембру прошле године изгубили смо нашег председника који је водио нашу партију и општину више од 20 година. То је ненадокнадив губитак за нашу партију и општину и тешко да ће неко моћи да га замени и  настави тамо где га је смрт његова зауставила.

Грађани, друштвене организације и Социјалистичка партија наше општине су покренуле акцију за трајно обележавање лика и дела др Живорада Смињанића. Прикупили смо преко 2000 потписа грађана, а и данас људи долазе и својим потписом подржавају ову акцију. Пре 7 месеци поднели смо ваљану документацију општини Апатин и предлог како треба обележити лик и дело др Живорада Смиљанића. До данас нисмо добили никакав одговор што је у супротности са свим важећим законима о комуникацији са грађанима.

Но, и поред свега наши одборници у СО Апатин деловали су конструктивно, гласали су за све одлуке које су доприносиле бољем животу наших грађана. Понашали смо се онако како је рекао наш председник партије Ивица Дачић. Ми никада нисмо били опозиција свом народу и држави, подржавали смо власт Војислава Коштунице и Бориса Тадића. Ушли смо у коалицију са СНС на републичком и покрајинском нивоу и гласали смо за смањење плата и пензија и ако се то коси са нашим програмом, само зато да Србија крене напред пут економског развоја.

На последњем конгресу наше партије у децембру месецу прошле године Александар Вучић је поздрављајући делегате конгреса изјавио да СПС заједно са      СНС чини широку коалицију за реалитацију свих националних проблема, а у исто време је нагласио да није задовољан са радом многих одбора СНС на локалном нивоу. На истом конгресу господин Пастор је поздрављајући делегате конгреса истакао да односи између мађарског и српског народа као и држава Мађарске и Србије никад нису били бољи у последењих 300 година захваљујући пре свега др Живораду Смиљанићи, Душану Бајатовићи и Ивици Дачићу. Господин Пастор је приликом постављања споменика мађарском краљу Стефану у Апатину поводом обележавања 1000 година Апатина изјавио да он овако нешто не би могао да уради ни у Суботици. Међунационални односи у општини Апатин увек су били на највишем нивоу.

После немилих догађаја који су се догодили приликом формирања нове власти наша партија је наставила са радом. Наш председник др Живорад Смиљанић дао је задатак свим месним одборима да се обиђу сви чланови наше партије, да се са њима поразговара и поново уреди списак свих чланова наше партије. У овом периоду један број чланова је умро (око 20%), велики број наших млађих чланова је напустио нашу земљу због посла, а на људе запослене у јавним предузећима извршен је притисак да напусте нашу странку и пређу код СНС.   

Наша партија сада у општини броји 2058 чланова и преко 3000 симпатизера.

Готово 3 деценије наша партија ради у Апатину и на сваком кораку и сваком насељеном месту оставила је дубоки траг.

Губитак нашег председника др Живорада Смиљанића је ненадокнадив губитак, још дуго ће проћи времена да се у нашој средини појави такав човек, неимар, стваралац, изнад свега човек који је сваком желео да помогне. Његово дело нас стално мобилише и инспирише да наставимо даље, а обележавајући овај јубилеј крећемо у предизборну активност за изборе који ће бири у марту 2020. Године.

Морамо да наставимо даље тамо где је Апатин заустављен 2016. Године.

Наставићемо са изградњом Велнес програма у Бањи Јунаковић, уредићемо простор бесцаринске зоне, створити услове за премештање радне организације Напредан на нову локацију иза шумске управе, изградићемо заобилазницу око Апатина од Апоса до Елбе и на тај начин ћемо изместити саобраћај за тешке камионе из нашег града, наставићемо изградњу канализационе мреже и спајање исте са насељеним местима Пригревицом и Сонтом, обновити пристан за бродове, осмислити туристички програм у смислу заустављања крузера у Апатину и у марини, покренути даљу активност за изградњу луке, завршити робно транспортни терминал и даље уређење тврдо обале од Златне круне до марине, извршити рационализацију у области образовања, осавременити Спортски савез и отворити широм врата једином спортском музеју у Србији за наше грађане и шире.

На крају овог реферата желим да поздравим све учеснике ове свечаности, а посебно оне који су пре 30 година добили прве чланске карте Социјалистичке партије Србије са потписом Слободана Милошевића.

Живела Социјалистичка партија Србије, живела Република Србија.

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *