СТОП насиљу над женама!!!

СТОП насиљу над женама!!!

Форум Жена у Војводини СПС, уз подршку Савета социјалистичке омладине Србије у Војводини, 5. децембра, у центру Новог Сада, перформансом је подигао глас против насиља над женама. Учествовале су чланице ФОЖ из Војводине (Нови Сад, Апатин, Рума, Сремска Митровица, Беочин, Бач, Нови Кнежевац, Кикинда, Нова Црња, Оџаци, Сомбор, Бачка Паланка, Кула и Врбас).

Председница ФОЖ у Војводини Весна Бјелић Француски истакла је неколико битних чињеница: „Ове године у Србији су убијене 32 жене у породичном насиљу. Полицији је пријављено 7000 случајева насиља у породици током прошле године. То је тек неколико података из трагичне и застрашујуће статистике.

У кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која је почела 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра, Међународним даном људских права, одлучиле смо да охрабримо жене да не ћуте, да се не осећају беспомоћно и усамљено, да потраже помоћ. Зато овако изгледамо и поручујемо женама да то никада не дозволе.

Форум жена у Војводини је посебан облик организовања и деловања у Социјалистичкој партији Србије и у нашем саставу нису искључиво партијске чланице. Залажемо се за то да се оштро кажњавају сви видови злостављања жена и у породици и на радном месту. Не смемо заборавити друге облике насиља – претње, понижавање, омаловажавање, изолација, економско насиље. Нажалост, ове облике насиља институције не препознају у довољној мери и изостаје одговарајућа санкција. Отуда се и дешава да они који су били пријављени као насилници, због неадекватне санкције, постају убице, а жртве су углавном жене.

Снажна и одважна жена, економски самостална, лакше ће се супротставити и одбранити од многих облика насиља и то је наш најважнији задатак – да постанемо видљиве, да покажемо своју способност и стручност и у породици и на радном месту и у друштву у целини. Данас смо видљиве по демонстрацији изгледа који желимо да елиминишемо из живота жене и по наранџастим кишобранима и балонима који су симбол борбе против насиља.“

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *