Промоција књиге Милене Чанковић „Дивани личких споменика“

12729348_1145527112145321_7861021449382094165_nЕво мене већ. Овом реченицом почела је Милена Чанковић промоцију своје књиге „Дивани личких споменика“ која је у организацији СО Апатин одржана у Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“.

Већ овај почетак разгалио је све присутне и показао жељу ауторке да се промоција њене књиге претвори у једно опуштено дружење са публиком која је већим делом баш из крајева о којима је у књизи реч.
Мора се на почетку напоменути да ауторка уз огромну помоћ своје сестре и верне сараднице Радмиле Новковић Допуђ ове промоције реализује широм Србије а све само са једним хуманим циљем: Сва средства од продаје књиге ће бити усмерена у изградњу споменика на Фрушкој Гори свим палим прекодринским крајишницима а у оквиру спомен комплекса жртвама „Олује“.Говорећи чистим личким акцентом Милена Чанковић је све присутне мислима вратила у Лику одакле потичу. Књигу је и посветила двема драгим особама уз које је одрастала све док као десетогодишња девојчица није наставила живот у Швајцарској. Бака Босиљка Чанковић, родјена Штулић и тетка Нада Вранеш која је и убијена у ,како Милена каже госпићу са малим „г“ биле су у њеним мислима док је писала приче за ову књигу. Умешно комбинујући изворним личким изразом приче из књиге и врцаве приче из живота Личана ауторка је присутне водила пределима Лике и враћала у нека лепа давна времена, па се упркос свему што су неки од њих преживели на лицима могао видети широк осмех и сјај у оку из којег је и по која суза заискрила. Последња прича, о госпићу са малим „г“ ипак је присутне вратила у суморну стварност, али и измамила искрен аплауз по завршетку читања.Ово пријатно вече улепшале су и чланице певачке групе ОКУД „Дунав“ из Апатина са песмама из Лике, а Милена Чанковић није пропустила прилику да спомене све своје драге сараднике на овој књизи који су јој помогли радећи из срца, и не тражећи хонорар.Ово књижевно веће је имало и своју симболику. Промоција књиге чија средства од продаје иду за изградњу споменика свим упокојеним прекодринским Крајишницима почела је минутом ћутања, чиме је одата почаст генералу Војске Републике Српске Здравку Толимиру који је преминуо у Хагу.

Извор: Апатинска пловарица

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *