ОДРЖАНА 36. СЕДНИЦА СО АПАТИН

Одборничка група СПС није гласала за дневни ред скупштине, а ни за једну тачку после одржане јавне расправе. На тај начин бојкотујемо и даље делимично рад ове скупштине због не узимања у разматрање иницијативе две хиљаде грађана да се трајно обележи лик и дело др Живорада Смиљанића.

            Председница СО Ника Петровић упознала нас је да је одборнику Илији Бурсаћу престао мандат одборника на лични захтев без икаквог образложења. Шеф одборничке групе СПС Миодраг Бакић је у својој дискусији истакао да је Илија Бурсаћ био један од организатора накарадног формирања општинске већине пре 4 године. Лично је руководио акцијом киднаповања др Павловића.  Био је директор телевизије и новинског листа 025 Инфо, организовао је лепљење плаката по целој општини како би сатанизовао бившу власт, пре свега њено уже руководство. На седницама СО директно је вређао нашег председника др Смиљанића називајући га да је пироман и дилетант, а да председавајући скупштине на ове увредљиве речи није реаговао. Тако осокољен Илија Бурсаћ није више подобан да у овом степену политичке одговорности СНС буде руководилац. За ових 4 године у општини Апатин промењена су два председника оппштине, два председника скупштине општине, два заменика председника скупштине општине и преко 20 директора школа, јавних предузећа…

            Начелник финансија господин Штрбо упозано нас је са буџетом за 2020. годину. Истакао је да се за наредну годину буџет увећава свега за 7%, а да се у јавној расправи о усвајању овог буџета грађани нису узели активно учешће у давању комплетних предлога. Овакав буџет сигурно не обезбеђује развој наше општине и обезбеђење нових радних места. У списку капиталних улагања налази се уређење главне улице у Пригревици, пијаце у Сонти, изградња музеја града (кућа Турског), припрема земљишта у робно транспортном центру и почетак градње централног пречиштача отпадних вода за град Апатин.

            Да ли је у Пригревици најважније да се уреди главна улица, а при том заборављамо да је у Пригревици узграђена примарна фекална канализација и да иста није у функцији већ 4 године, а да се нико из ове власти нико није сетио да са стручњацима пронађе решење. У Пригревици се налазе хангари са преко 3000 метара квадратних за прикупљање секундарних сировина, а да нико у овом финансијском плану не планира да се пронађе стратешки партнер за брикетирање ових сировина и да се при том запосли преко 120 људи. Пригревица је некада имала најбољу земљорадничку задругу, данас од тога нема ништа. Влада републике Србије је одвојила велика средства за формирање земљорадничких задруга у насељеним местима, а да локална самоуправа није учествовала ни на једном јавном конкурсу за формирање земљорадникчих задруга. Ова власт је заборавила да помогне верницима у Пригревици да започну изградњу православног храма. То нам говори да је практично Пригревица заборављена од ове власти.

            У Апатину су за 4 године морали да реше отворени канал између улица М. Обилића, Б. Радичевића, Н. Тесле и нове пијаце. У овом периоду ова власт је морала да нађе заједнички језик са инвеститором и власником друмског терминала како би се решио велики проблем не правилно паркираних камиона у граду. Општина Апатин је у ранијем периоду изградила пројектну документацију за изградњу заобилазнице од курјачице до елбе према Сомбору. Иако влада Р. Србије планира у ове намене велика финансијска средстав, наша локална власт тај програм не планира да реализује, јер према речима садашњег председника општине Милана Шкрбића после изградње луке. Председник Србије је у свом излагању о петогодишњем развоју Србије „заборавио“ програм изградње луке у Апатину што практично значи да нећемо градити ни поменуту заобилазницу и да ће нам велики број камиона пролазити кроз центар града. За 4 године ова власт није успела да пронађе стратешког партнера за даљи наставак велнес програма иако је било доста интересаната за овај програм. Очигледно да ова власт очекује да ће се наша бања прва приватизовати, па да ће уз ту приватизацију да оде и наш велнес програм, као што је отишло 15 локала наше општине у корист власника пијаце.

            Проблем комуналног отпада није нашао место ни у једном програму, а посебно не у програму западно бачког округа, на овај начин је наш град у великом проблему са заштитом човекове околине.

            За спорт је планирано 23 милиона динара. Пре 4 године преко спортског савеза финансирано је преко 50 спортских кубова, а данас се финансира свега 17 клубова  то под посебним критеријумима заменице председника општине Кораћ Дубравке. Спортски савез је потпуно уништен и обесмишљен. Поново ће се вођење књига спортских клубова пребацити на клубове и на тај начин ће и овако сиромашна средстав да буду умањена. У 4 године генерални секретари су били нестручни  и некомпетентни људи који су били у сукобу интереса. Тако је секретар спортског савеза Слободан Бачић са средњом стручном сптремом био генерални секретар, а у исто време и тренер фудбалског клуба Младост. Недавно је постављено лице за секретара које нема квалитетно радно искуство за ову функцију.

            За невладине органиације планирано је 1.800.000 динара. Ова средства се деле произвољно без неких одређених критеријума, тако да је борачка организација општине Апатин добила 40.000, ловачки савез у Свилојеву 120.000 динара, а у дружење пензионера у Апатину добило је таква финансијска средства да не може да покрије ни активно одржавање дома пензионера. Домови пензионера се по насељеним местима урушавају јер за то пензионери немају финансијска средства да то поправе.

            Активности у области туризма своде се на новогодишње вашаре, сајмове цвећа и колача, рибарских манифестација и сл. О програмима даљег развоја ништа се не говори о стављању у функцију пристана за бродове, осмишљавање програма развоја марине и велнес програма.

            Под тачком 16. усвојено је решење о разрешењу директора за стручно оспособљавање у Апатину, само зато што је у расписаноом конкурсу писало реизборност директора, па то није правилно формулисано и зато што је досадашњи директор који је конкурисао приложио фотокопију своје радничке књижице како би доказао своје радно искуство. То су били разлози да се он разреши дужности. Напомињемо да је у последњих 8 година скупштина општине увек имала позитивно мишљење о раду установе за стручно образовање одраслих. Питамо се да ли је могло да се поништи конкурс да се исти човек именује за вршиоца дужности како би се у поновљеном конкурсу изабрао поново за директора.  Не, СНСу је ово био разлог да би запослили свог члана Милка Никшић професора физичког васпитања. Данас када се разговара о дуалном систему образовања када ће ова кућа бити окосница у реализацији овог програма у преквалификацији младих људи они именују човека без икаквог искуства за овакав посао. Данас наше стручне школе имају мањак ученика, а велики број стручњака за ове области и ником није пало на памет да именују неког из редова ових професора који би то веома стручно радили. СНС је наставила и даље да смењују све оне за које смтрају да нису са њима. Тако је именован директор на захтев Војислава Шешеља. У школи Ж. Зрењанин смењен је директор и ако је добио апсолутну подршку колектива и школског одбора у којима има и чланова СНС,  а све то одрадио је човек из Оџака Ђаковић који је био главни координатор смењивања свих кадрова. У ОШ у Свилојеву по први пут је именован неко ко не зна мађарски језик.

           

Oдборничка група ОО СПС-а Апатин

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *