ОДРЖАНА 35. СЕДНИЦА СО АПАТИН

Скоро сви медији у општини Aпатин су под контролом локалне самоуправе тако да су извештаји са седница скупштине општине веома штури и необјективни.

                На почетку седнице СО дошло је до инцидентне ситуације јер председница скупштине општине Ника Петровић није дозволила шефу одборничке групе СПС Миодрагу Бакићу да узме реч у расправи о дневном реду по пословнику СО. Пословником председавајући отвара расправу о свим тачкама дневног реда. Бакић је подсетио одборнике да је преко две хиљаде грађана наше општине пре девет месеци поднело скупштини општине иницијативу за покретање трајног обележавања лика и дела др Живорада Смиљанића. Скупштина општине је по закону о информисању грађана морала да у року од 30 дана размaтра ову иницијативу и предочи одговор грађанима. Председник скупштине општине је игнорисао ову иницијативу и за девет месеци није уврстила то у дневни ред скупштине. У овом временском периоду делегација потписника ове иницијативе посетила председника општине Милана Шкрбића и захтевала од истог да утиче да се ова иницијатива нађе у јавној расправи. Такође је председнику предочено да уколико дође до постављања спомен обележја општина Апатин неће имати никаквих финансијских издатака јер ће тај програм финансирати oпштиснки одбор СПС-а у Апатину. Том приликом председник општине је подржао такву иницијативу уз опаску да се ништа не пита и да не може да утиче на убрзање овог поступка. Иста делегација се обратила и председнику СО Ники Петровић са захтевом да се ова иницијатива стави у скупштинску расправу. Ни после пет месеци нисмо добили никакав одговор и ако смо се писмено обратили скупштини општине у смислу решавања овог проблема уз њихово обећање нису предузели ништа.

                Због свега овога председник одборничке групе СПС Миодраг Бакић обавестио је одборнике скупштине да до даљег наша одборничка група неће гласати ни за један дневни ред скупштине све док се овај предмет не пусти у скупштинску распарву. Председник општине је након овог излагања обавестио скупштину да општина нема пара за постављање бисте и ако добро зна да је новац за ове намене обезбедио општински одбор СПС-а у Апатину. Чули смо и неистину да се на Тргу Николе Тесле не може ништа радити док се не тражи сагласност од Европске Уније, јер је она дала средства за уређење трга. Чиста лаж! Он мора да зна да су средства за изградњу трга била обезбеђена из републичке дирекције 60 милиона динара за решавање свих подземних инсталација, а да су остала средства добијена из фондова ЕУ. Приликом ревизије одређених европских институција утврђено је да су сва добијена средства за уређење трга потрошена по пројекту. Према томе ми немамо никакве обавезе да у даљем коришћењу трга имамо потребу да тражимо било какву сагласност. Председник општине мора да зна да је после изградње трга Николе Тесле на истом постављене две бисте народних хероја Ђоке Јованића и Лазе Радаковића, и сам председник општине Милан Шкрбић без ичије сагласности у општини и било каквог тендера омогућио да се направи мурал пецароша на згради и за то потрошио око 5 хиљада еура. Никога председниче нисте питали да на истом тргу поставите мурал нашег грађанина који ничим није заслужио да се нађе на Тргу Николе Тесле. На истом тргу сте председниче поставили и клизалиште које такође није набављено и монтирано са постојећим законским прописима, а да опет нисте неког питали.

                Председниче општине ви сте морали да знате да вам истиче време јер сте до 31. децембра ове године морали да израдите катастар свих насељених места у складу са отвореним поглављима ЕУ, према коме у насељеним местима не могу да буду улице Нова, Источна, Средња, Железничка итд, већ да се свакој улици мора дати име пуно име и презиме или да се улицама да број. Овај поступак је у току широм Србије и бесплатан је за све измене које треба да се догоде. Предлог о обележавању лика и дела др Живорада Смиљанића је морао да се нађе на јавној расправи и да се кроз ту расправу искристалишу сва мишљења грађана о начину како би се обележило животно постојање др Живорада Смиљанића.

                После свега овога одборничка група ће се путем суда обратити тужбом због ћутања администрације ових девет месеци.

                Наша општина је у претходном периоду стипендирала преко 360 студената, а пре свега стипендирали смо студенте дефицитарних струка, лекаре, инжињере, професоре математике, физике, хемије и енглеског језика. Данашња власт стипендира само студенте са високим просеком изнад 8 и одличне ученике средњих школа не водећи притом рачуна о социјалном статусу породице и потребама кадрова за нашу општину. У поменутом тексту нове одлуке о стипендирању дали сте могућност да и студенти који су уписали условно годину могу да добију стипендију. То сте учинили зато јер је пред вама изборна година, па да би и онако мали број студената нешто увећали. Очигледено да овакав начин стипендирања студената ником није од користи.

                Донета је одлука да се детаљно урбанистички уреди обала Дунава од Мотела до Марине. У дискусији смо истакли да је општина својим немаром дозволила да наши грађани остану без песка и да сада за неки увезени песак плаћају 1800 динара за кубик. „Напредак“ је добио услов да се у року 5 година пресели са ове локације, а да ће им општина обезбедити простор у Слободној зони како би наставили даље бављење са истом делатношћу. Такав простор у Слободној зони не постоји јер није извршено регулисање песка. Општина је својим немаром дозволила да изгуби 9 милиона еура од светске банке намењене искључиво за уређење простора Слободне зоне и изградњу будуће луке. То што Напредак има својих финансијских потешкоћа не треба да буде оправдање општинској власти и да је то једини разлог зашто је ово предузеће угашено. Моментално се у слободној зони појавио приватник који продаје песак наводно власништво пиваре што сигурно није потпуно правно исправно. На основу свега овога наши грађани ће и даље и поред огромне количине песка у Дунаву морати да плаћају 1800 динара кубик песка све дотле док се не појави нови оператер за продају песка и неко из општине му не обезбеди нову локацију.

                Извештај о извршењу буџета за 2019. годину са извештајем о извршењу средстава самодоприноса за период јануар-септембар 2019. године је урађен на основу законских прописа. Оно што се на извештају налази није одраз и жеља наших грађана. У извештају о уторшку средстава месног самодоприноса нигде се не спомиње извештај Месне заједнице у Ромском насељу. Та месна заједница формирана је још пре две и по године и уопште не функционише. Питамо се из којих средстава месног самодоприноса се исплаћују сахране у Ромском насељу и средства за новорођену децу. У извештају стоји да сва средства у месним заједницама нису ни потрошена, што је свакако не допустиво јер је месни самодопринос уведен управо зато да се обезбеде иницијална средства за решавање многих комуналних проблема, а да се путем из других приступачних фондова обезбеде накнадна финансијска средства. У овом периоду наша општина је од разних фондова покрајине и републике остварила средства нешто више од 250 милиона динара, што је свакако не допустиво јер да смо оваквим темпом изграђивали нашу општину ми данас не би имали решено питање воде, атмосферске и фекалне канализације, плина, кабловске телевизије, тротоара и путева, спортских хала, марине, пристана за бродове и још многих инвестиција. Оно што је и урађено не одговара стварности тако да нам је стара пијаца и саобраћајница на истој промашена инвестиција. Паркиралишта испред нове пијаце такође нису урађена према раније утврђеном пројекту. Са нове пијаце нестала је „девојка са крчагом“ и 15 локала који су били власништво наше општине. На овај начин ова општинска власт није створила услове за отварање нових радних места које су обећали на почетку преузимања власти.

 

шеф одборничке групе СПС

Миодраг Бакић

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *