КОМЕ СУ ПОТРЕБНЕ ОВАКВЕ СТИПЕНДИЈЕ У ОПШТИНИ АПАТИН?

Доласком ДОСа на власт 2000. године наређено је свим општинама да доделе стипендије само оним студентима чији је просек био изнад 9,00.

На улазима многих општина биле су постављене табле са сликама тих студената. То је изазвало велики револт код младих људи, па су многе табле и слике уништене и брзо се одустало од оваквог начина стипендирања.

На изборима 2004. године власт у општини Aпатин су преузели социјалисти и радикали. Усвојена је нова одлука о стипендирању студената, где су стипендије добијали студенти, ученици генерације средњих школа и студенти дефицитарних занимања-математика, физика, хемија и енглески језик. Поред тога сваке године расписан је конкурс за 60 студената по критеријумима социјалног положаја породица, броја чланова домаћинства и сл. На расписани конкурс увек се јављало више од 60 студената. Сваком студенту који није добио стипендију дата је могућност приговора и жалбе. Већина студената се жалило јер је разлика у примањима родитеља оних који су добили стипендије и оних који нису добили била веома мала. Комисија је уважавала њихове жалбе и сви су добијали стипендије.

Школске 2016/17. општина је стипендирала 383 студента. Данас општинска власт СНСа стипендира 190 студената. Од тих 190 студената 60 студената су они који још увек студирају, а добили су пре 3 године стипендије.  Значи за три године ова власт је успела да стипендира 130 студената. Ако се зна да је стипендија износила 7.000 динара, онда је општина за те намене у то време на годишњем нивоу издвајала више од 32.000.000 динара.

У исто време за све студенте који су завршили факултет обезбеђено је волонтирање у радним организацијама. На тај начин омогућено је младим људима да стекну одређено радно искуство и препоруче се послодавцима да добију посао. Сваком волонтеру се исплаћивало по 10.000 динара, што је месечно износило око 1.000.000 динара. За стипендирање и волонтирање општина Апатин је издвајала 42.000.000 динара, а садашња власт издваја дупло мање, око 20.000.000 динара.

Питамо садашњу, тренутну СНС општинску власт, да ли су испунили своја обећања која су дали грађанима, да ће стипендије бити између 15.000 и 20.000 динара и да ће стипендирати далеко већи број студената!?

На последњој седници скупштине општине донета је одлука да се стипендије повећају са 7.000 на 9.000 динара. На овакав начин финансирања студената нашој општини ће и даље да недостају стручњаци за извођење наставе у основним и средњим школама, а они са високим просеком и онако ће отићи у иностранство.

Оваквим стипендирањем студената школе су остале без професора математике, физике, хемије, а сада те предмете предају педагошки нестручњаци које је ова напредњачка власт произвела у професоре.

Сви заборављају велику истину коју су атињани говорили да „Ако у Атини не буде обућара атињани ће ићи боси, а ако не буде учитеља неће бити атињана“.

ОО СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *