ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

Светски дан просветних радника обележава се 5. Октобра широм света.

Дан просветних радника Р. Србије обележава се 8. Новембра, за који се верује да је дан рођења Вука Караџића иначе великог реформатора српског језика и творац азбуке и крилатице „Пиши као што говориш, читај као што је написано“.

Још стари атињани су говорили, ако у Атини не буде обућара атињани ће ићи боси, а ако не буде било учитеља неће бити ни Атине“.

Ово би требало да буде велики празник за цело наше образовање. Све до краја 20. Века веровало се да је наш систем образовања, заједно са руским системом образовања најбољи на свету. Данас причамо о дуалном систему образовања као да је то нека новост. Заборавили смо да је дуални систем образовања код нас важио све до 5-октобарских догађаја 2000. године.

После 5. Октобра наше образовање доживело је тотални колапс. Смењен је велики број искусних и савесних директора, а на њихова места постављени су „подобни“ људи који углавном нису имали подршку колектива. У овом периоду отворен је велики број приватних факултета и дана симамо поплаву диплома иза којих најчешће не стоји знање. Уведене су велике школарине за студенте. Велики број просветних радника отишао је у пензију са пензијом мањом од 30.000 динара. Наше школе су остале без ђака, све је више просветних радника који остају без посла и били проглашени технолошким вишком.

У нашим средњим и основним школама ради велики број нестручних наставника, посебно недостаје велики број математичара, хемичара, физичара и професора енглеског језика.

Општа клима у друштву одразила се и на васпитно образовни рад. У основним школама готово да свако оделење има асистента које ради са децом са посебним потребама. Вршњачко насиље доминира готово у свим школама, а за то се најчешће оптужују директори и наставници.

У апатинској општини у последњих 15 година када је Социјалистичка партија водила у то време нашу општину у сваком насељеном месту изграђени су прелепи школски објекти са новим спортским халама и школским теренима. Ова власт не постиже да ове објекте окречи нити да их одржава.

У последњих 12 година финансирали смо сваке године око 360 студената, са посебном пажњом за стипендирање дефицитарних занимања. Садашња власт финансира студенте искључиво који имају висок просек на студијама или су имали одличан успех у средњим школама. Тако да се сада финансира око 100 студената. Нису наставили традицију која постоји у овој општини јер нису били сигурни да ће ови стипендисти да гласају за њих.

За Дан просветних радника општина је организовала свечану академију у Дому културе у Апатину за све запослене и пензионисане раднике у просвети. Сви ови програми били су на академском нивоу. Просветари су то заслужили, јер они свакодневно припремају приредбе за родитеље, Месне заједнице и друга удружења.

У последњих 4 године ова власт импровизује обележавање овог датума тако да у готово празној сали Дома културе поделе „Новембарске“ награде са скромним програмом. Некада су сви учесници ове свечаности наставили заједничко дружење у Бањи Јунаковић.

Поводом овог празника председник општине др Живорад Смиљанић уприличио је пријем за све ученике основних и средњих школа који су током године освајали прва, друга и трећа места на свим нивоима такмичења и уз пригодан програм уручио им је књиге, дипломе и спортску опрему.

Свим студентима који су завршили више и високе школе омогућено је волонтирање годину дана. У то време волонтирало је годишње око 100 свршених студената.

Данас код ове власти се ни не зна шта су то волонтери јер им тако запошљавање не доноси неки већи успех код бирачког тела. На захтев одборничке групе СПС да нам се доставе спискови асистената и волонтера, никада нисмо добили одговор. Готово сви директори у школама су посмењивани по ДОСовским принципима. За директоре су поставили своје „подобне“ људе, па чак и рођаке.

Некада је 98% ученика ромске националности завршавало основну школу, а средњу 38%. Данас је тај проценат драстично мањен, а та деца нередовно похађају школу иако је за ту децу организован продужени боравак.

У последњих 20 година променили смо 3 министра просвете. Сви министри су имали академске титуле, сте министра Старчевића који се у последње 4 године није удостојио да јавно преко медија честита просветним радницима њихов дан.

За све исконске просветне раднике важи мото „Да се 10 пута родим поново бих био учитељ“.

Свим просветним радницима, као и пензионерима, честитамо њихов дан и желимо им пуно среће и здравља и успеха у њиховом хуманом раду.  

 

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *