Дан науке и рођендан Николе Тесле

10.07.2019. године на дан рођења Николе Тесле, ОО СПС Апатин обележио је Дан науке у Р. Србији, и на тај начин као и многе године уназад одао почаст и велико признање за све што је овај српски научник учинио за нас и целокупно човечанство.

Испред ОО СПС Апатин присутнима се пригодним речима обратио Бојан Томашевић председник ОС СОС и потпредседник ОО СПС, а обраћање преносимо у целости.

 

 

 

 

Другарице и другови социјалисти,

данас се обележава Дан науке, дан када је пре 163 године рођен највећи научник свих времена Никола Тесла. Ми данас не славимо само његов рођендан, ми данас славимо његово постојање и његов животни век који је провео стварајући нова научна достигнућа без којих би данашње човечаство било незамисливо.

Наизменична струја, индукциони мотор, трофазни систем за пренос струје, генератор и трансформатор за струје високе фреквенце, високо фреквентни алтернатор, принцип резонанције за радио везе,…су највећа Теслина достигнућа.

Све своје патенте је изумео у Америци. Једини боравак Тесле у Београду био је од 1-3. јуна 1892. године када је дошао на позив Ђорђа Станојевића, а примио га је и краљ Александар Обреновић који га је том приликом одликовао орденом Светог Саве.

Потом је Тесла одржао поздравни говор у данашњој згради ректора, студентима и професорима београдске велике школе, где је рекао да је остао Србин и преко мора где се бави истраживањем. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету – поручио је Тесла.

Због свега овоа и његових огромних истраживачких резултата који су донели бољитак целој цивилизацији, Влада Републике Србије је 2011. године прогласила датум његовог рођења за Дан науке. Управо због тога и овај наш Трг није без разлога те исте године назван управо по њему, као што није без разлога овај наш Трг црвене боје и исто тако није без разлога пројектант ове велелепне бине на врх поставио громобран у облику слова Ж.

Са тим у вези, даћу себи за право да се захвалим Николи Тесли и нашем др Живораду Смиљанићу јер су нас својим добрим намерама и оствареним плановима задужили да их спомињемо заувек.

Зато се са пуним правом сви надамо да ће се Жикина биста у најскорије време наћи поред Теслине бисте.

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *