Бојан Пајтић поставио камен темељац за изградњу складишта за биомасу у Пригревици

omladinaДанас су др Бојан Пајтић, председник Покрајинске владе  и председник општине Апатин др Живорад Смиљанић поставили  камен темељац за изградњу складишта биомасе у Пригревици поред Апатина. Циљ пројекта изградње јавног складишта за биомасу за подручје Западнобачког округа је помоћ и мотивација пољопривредним произвођачима нашег округа да прикупе пољопривредне остатке и сконцентришу их на наменске пунктове ради обезбеђивања сировинске базе индустријским произвођачима који несметано могу ући у планску производњу агропелета и развијати извозне послове, који захтевају прецизно планирање количина, а за који су од 9. априла 2014. године, добијањем извозног броја Европске комисије, створени услови за извоз агропелета у земље чланице Европске уније.

Бојан Пајтић је изјавио да је изградња овог складишта добра за све, како за пољопривреднике тако и за Пригревчане који ће бити запослени у складишту. – Ми смо финансирали и давали подршку за изградњу негде око двадесетак погона за агропелете до сада, међутим са отварањем могућности да извозимо агропелете и у Европску унију ово може да постане важна извозна грана због тога што су изузетно велики потенцијали, а са отварањем овог складишта оствариће се и могућност да људи овде доносе остатке своје пољопривредне производње уместо да их спале на њивама. Сламу или оно што је преостало доносиће овде, зарађиваће и пољопривреда, зарађиваће и људи који ће радити у складишту, зарађиваће људи који ће радити у погону за производњу агропелета, они који ће транспортовати ту робу. Уштеда је негде око 40% када користите биомасу у односу на друге енергенте и све у свему ово је вин вин (Wин Wин) ситуација, дакле ситуацију у којој ће средства добити и пољопривредници и производња, негде око 50 пригревчана ће радити овде, али ће широм Војводине бити отварани погони захваљујући томе што имамо ово складиште овде, повећаћемо звоз, повећаћемо енегретску ефикасност, смањићемо загађење.- рекао је Пајтић.

Председник општине Апатин, др Живорад Смиљанић , није крио задовољство што се овај пројекат ради баш у нашој општини и што ће коначно бити реализован. – Драго ми је што се прво био складиште у Војводини  гради у Апатину. Инвестиција је вредна 142 милиона динара које је Извршно веће Војводине обезбедило. Годинама се прича о коришћењу биомасе, огроман је потенцијал биомасе у Војводини, а сада ево после деценије приче прелазимо на реализацију потрошње тог енергента и то је алтернативни извор енергије који се сада у Европи јако форсира. Драго ми је што ћемо сада почети да градимо и за три до четири месеца очекујем да ћемо завршити и то ће бити прво био складиште, а одмах се отвара могућност отварања фабрике за израду пелета, а имамо и понуду да правимо једну велику енергану која би користила топлу воду у изградњи 20 хектара стакленика што би значило много нових радних места. За почетак битно је да почињемо са биоскладиштем.-  рекао је на крају Смиљанић.

Извор: Радио Дунав

 

Пратите нас и лајкујте:

One Comment

 1. Poštovanom g-dinu dr Smiljaniću,
  Vas poštujem kao čoveka,doktora i sve što ste uradili za Apatin. Ali nije pošteno ni ljudski se priklanjati Pajtiću, prevarantu, čovek koji sa svojom grupom saradnika pljačka pokrajinu, sebi stvara kapital, uništi Vojvodinu, da li ste i Vi za državu Vojvodinu i rat među srbima!
  To što podižete centar za biogas, nije ništa novo, pa to rade na mnogim mestima po srbiji, koja je cena?
  Pošto radim na razvojima iz oblasti OIE, ja imam i zaštićen patent za mobilni uređaj za proizvodnju biogasa, koji je namenjen za domaćinstva u manjim mestima, salašima , malim poljoprivrednim gazdinstvima, mogu da ih imaju i više i nazivaju se farme, namenjeni za kuvanje, grejanje, proizvodnju el. energije itd…mnogo drugih uređaja za navodnjavanje i proizvodnju el. energije ali mnoge ne interesuje rad i da bi zarađivali svi čekaju državnu platu i mirno spavanje.
  Ja sam apatinac tu rođen, otišao davno u Beograd… Sada radim na mnogim razvojnim projektima iz raznih oblasti, energetike, medicine, itd.
  Razvio sam PARCIJALNU HIPERBARIČNU KOMORU ZA TERAPIJSKU OKSIGENACIJU u 100% kiseoniku za lečenje udova ruku i nogu za razna oboljenja gangrene, dijabetskog stopala i mnogo drugih oboljenja da bi pacijenti ostali u životu ili da ne dođe do amputacija….pratim to i u mnogim zdravstvenim ustanovama se radi i preko deset operacija ovih bolesti sa amputacijama ili umiru…sa ovim terapijama približno petnaest, pacijenti se oporavljaju i posle rade…Ovo bi moglo da se postavi i u Banju Junaković!
  Vama veliki pozdrav i poštovanje.
  Inače sam iz ul. Petra Drapšina
  Petar Medić
  Beograd
  mob:063352680

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *