КАКО СЕ ТРОШЕ СРЕДСТВА МЕСНОГ САМОДОПРИНОСА У ОПШТИНИ АПАТИН

 

                У општини Апатин у свим насељеним местима грађани плаћају месни самодопринос почев од 1967. године до данас. Захваљујући овим финансијским средствима општина Апатин је у овом периоду добијала финансијска средства од покрајине и републике за решавање инфраструктурних пројеката насељених места у општини Апатин. На овај начин обезбедили смо исправну пијаћу воду за све становнике наше општине. У насељеним местима изграђени су путеви, тротоарти, електрична мрежа, у Апатину и Пригревици атмосферска и фекална канализација, урађена гасификација и мрежа кабловске телевизије у Апатина, а у последњих десетак година увођењем самодоприноса од 1% стимулисали смо рађање првог, другог и трећег детета и помогли развоју спорта , културе и помоћ грађанима за лечење и сахране.

          На последњем референдуму који је одржан пре 3 године Социјалистичка партија је са својим коалиционим партнерима успела да се договори са грађанима да се настави даље самодопринос од 3% и 1%.

          Српска напредна странка није подржала овај референдум, остала је по страни свих ових активности очекујући да референдум неће успети и да ће на тај начин започети своју кампању за рушење наше власти.

          На жалост због познате ситуације на локалном нивоу формирана је квази скупштина која је преузела контролу трошења ових финансијских средстава и ако није била заинтересована за прикупљање истих. Контролу трошења ових финансијских средстава практично не врши нико јер су на нерегуларним изборима формирани савети месних заједница у којима су искључиво чланови СНСа и они нису ни заинтересовани за то.

          За последњих 2 године како врше власт практично су замрле било какве инвестиције. У Сонти, Пригревици и Свилојеву готово да нема никаквих инвестиција, а у Апатину се граде јаслице где су највећи део средстава обезбедили грађани од самодоприноса, настављена је замена цементно азбестних цеви у улици Димитрија Туцовића и Пригревачкој и настављено је нерегуларно уређење старе пијаце и постављање атмосферске канализације кроз Нову улицу.

          Одборничка група Социјалистичке партије Србије тражила је да се достави прилив средстава месног самодоприноса од 3% и 1% збирно за 2016. и 2017. годину за месне заједнице Пригревица, Сонта, Свилојево и Апатин. И колико је укупно реализовано месног самодоприноса од 3% и 1% по месним заједницама посебно. На ово одборничко питање добили смо податке колико је прикупљено средстава у овим насељеним местим од 3% и 1% за 2016. и 2017. годину.

У Апатину је прикупљено за ово време укупно 162.694.557,00 динара.

У Пригревици је прикупљено укупно 31.130.466,73 динара.

У Сонти је прикупљено укупно 16.655.859,00 динара.

У Свилојеву је прикупљено 3.773.531,14 динара од 3%.

Укупно је у ова 4 насељена места прикупљено 214.254.393,00 динара.

          Општина није доставила податке како су реализована ова финансијска средства. На основу нашег сазнања у потрошњи ових финансијских средстава у Сонти је врло мало реализовано програма месног самодоприноса. У Пригревици око 10.000.000,00 за две године. А у Апатину је финансирано око 70.000.000,00 динара.

          Очигледно у општинском буџету постоји вишак утрошених средстава месног самодоприноса и исти служи за текућу ликвидност. Очигледно да се програми које су усвојили грађани на референдуму за месни самодопринос не реализују како је планирано.

          Према досадашњој пракси коју је водила претходна власт на прикупљена средства од месног самодоприноса у износу 214.254.393,00 динара општина је морала да обезбеди на сваки један динар још један динар финансијских средстава из буџета општине Апатин, покрајине, републике и других фондова. Са средствима од преко 400.000.000,00 општина је могла да уради више од 50% програма месног самодоприноса.

          Да је општина за последњих 12 година на овај начин водила инвестиције у општини Апатин ми данас не би имали комплетно решену инфраструктуру наше општине.

 

               

               

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *