СВЕТСКИ ДАН РОМА

Честитка др Живорада Смиљанића поводом светског Дана Рома.
Свим Ромима наше општине честитам 8. Април светски дан Рома, са жељом да исти проведу у миру и благостању, да им нови дани донесу више радних места и веће њихово уважавање у средини где живе. 

Светски Дан Рома 8. април обележава се у част првог конгреса Рома, одржаног од 8. до 12. априла 1971. године у Лондону, једног од најважнијих догађаја у историји Рома. На том конгресу усвојене су одлуке о Ромској застави, химни и проглашен је ромски језик. 

у општини Апатин више од 250 године живе Роми. Највише их живи у Апатину и Сонти. 
За последњих 70 година наша општина дала је велики допринос у развоју ромске популације. Све до 2000. године велики број грађана ромске националности радио је у фабрикама наше општине.
У том периоду више од 98% ученика је завршавало основну школу, око 38% средњу школу.
Увођењем декада рома од стране Европске уније дошло је до огромног нарушавања односа деце ромске популације према похађању и завршетку основне школе. Данас основну школу завршава нешто више од 15% ученика.
У овом периоду у ромском насеље у Апатину изграђени су путеви, атмосферска канализација, водоводна мрежа, електро мрежа, Дом културе, Дом здравља, дечији вртић, велики број купатила и спортска игралишта.
Доласком нове напредњачке квази власти живот у ромском насељу је готово запостављен. Формирана је ромска Месна заједница у Апатину са јединим циљем да се разбије бирачко тело СПСа. То је једина Месна заједница у Србији где СНС није имала листу за савет Месне заједнице. И ако је на изборима победила једина ромска листа „За боље ромско насеље“ до данас није конституисана власт у овој Месној заједници. 
Ова Месна заједница нема никаквих финасијских средстава. И даље се на незаконит начин исплаћују финансијска средства за прво, друго и треће новорођено дете и погребне услуге из финансијских средстава Месне заједнице у Апатину.
Ромско насеље проглашено је 2012. године за најбоље ромско насеље у Европи. Том приликом нашем председнику др Живораду Смиљанићу уручена је плакета у Будимпешти.
Данас је ова власт заборавила Роме. Постављањем униформисаног обезбеђења на улазима Центра за социјални рад и зграду Скупштине општине практично је ромској популацији забрањен приступ у институцијама од којих су годинама били помагани да се побољшавају њихови услови живота.
Све је више Рома који просе испред наших цркава, робних кућа, по пијацама, јавним контејнерима и другим местима. 
Сви људи добре воље треба да се ангажују око организације живота и рада наших Рома и да наставимо тамо где смо заустављени и да ромско насеље поново вратимо у Месну заједницу града Апатина.

ОО СПС АПАТИН
 
Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *