Одржана седница поводом годишњице смрти Слободана Милошевића

У понедељак 12.03.2018. Социјалистичка партија у Апатину обележила је годишњицу смрти оснивача Социјалистичке партије Србије друга Слободана Милошевића.

На почетку свечаности дугогодишњи пријатељ и сарадник Слободана Милошевића председник Општинског одбора Социјалистичке партије др Живорад Смиљанић поздравио је скуп и позвао све присутне да минутом ћутања одамо почаст преминулом председнику.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„говор председника ОО СПС Апатин др Живорада Смиљанића“file:///C:/Users/Mediji/Desktop/OO%20SPS%20obele%C5%BEio%20godi%C5%A1njicu%20smrti%20Slobodana%20Milo%C5%A1evi%C4%87a%20%20%20Radio%20Apatin.htm

Секретар Савета социјалистичке омладине у Апатину Оливера Јакшић подсетила је присутне на животни пут Слободана Милошевића.

„Јуче, 11. марта се навршило 12 година од смрти бившег председника Србије и СР Југославије, оснивача и првог председника Социјалистичке партије Србије, Слободана Милошевића. Покушајући да подигне уснулу нацију, која је била укљештена између федерације и Устава из 1974., других, не тако пријатељски настројених федералних јединица, а нарочито аутономних покрајина, „де факто“ република, у саставу СР Србије, окарактерисан је као ратни хушкач и великосрпски политичар, док је једини истински, од свих лидера, покушавао да сачува заједничку земљу. Због несрећних ратова и заштите интереса српског народа преко Дунава и Дрине, наша земља је била демонизована од стране међународне заједнице, а да за то није била ни по чему крива, јер није радила ништа што није било људски и човечански. Након Дејтона и стварања Републике Српске, за коју има велике заслуге, појавио се нови-стари проблем Косова и Метохије, који се актуелизовао на најгори могући начин – оружаним сукобом. Шиптарским екстремистима није било довољно што су деценијама терорисали неалбанске и лојалне албанске становнике наше јужне покрајине, него су, лобистичким средствима, призивали учешће, на спољнополитичком плану увек присутних, на њиховој страни, западних сила. НАТО агресија је отпочела након неуспеха преговора у Рамбујеу и трајала је читавих 77 дана, а ње није био поштеђен ни председник Милошевић, чија је резиденција у Ужичкој 15 погођена НАТО пројектилима. За све време своје владавине, Милошевић је имао посла и са прозападно оријентисаном и споља финансираном опозицијом, која је, у сумњивим околностима, успела да свргне са власти још увек легалног и легитимног председника СРЈ. Последице онога што се дешавало после тог 5. октобра, осећамо и видимо и данас.

Слободан Милошевић је рођен је 20 августа 1941 године у Пожаревцу у породици оца Светозара и мајке Станиславе Милошевић. Мајка му је била учитељица, а отац професор српског и руског језика. У јануару 1959. године Слободан Милошевић је као гимназијалац примљен у Савез комуниста Југославије. 1964 године завршио је Правни факултет у Београду са највишим оценама и био победник редовног годишњег такмичења у говорништву. Године 1965 венчао се другарицом из детињства и дугогодишњом девојком Мирјаном Марковић која је до последњих дана остала његов пратилац чак и у политици. Слободан Милошевић започиње своју каријеру у београдском предузећу ,,Техногас“ где је иначе и био генерални директор од 1973-1978. Такође је био и директор Беобанке од 1978-1983 године. Политиком почиње интензивније да се бави 1983 године када је изабран за члана Председништва Централног комитета Савеза комуниста Београда. Јануара 1986 године, упркос јаким отпорима, изабран је за председника Савеза комуниста Србије.

У догађајима непосредно, и за време самог распада СФРЈ, Слободан Милошевић је организовао прве вишесраначке изборе у Србији који су одржани децембра 1990 године. Тада је убедљивом већином изабран за председника Србије, и имао је кључну улогу у догађајима који су услеђивали.

Слободан Милошевић преминуо је 11 марта 2006 године у Хагу.

Милошевић је једна од историјских личности која захтева доста дискусије, томове књига, филмова у наставцима. Није тако лако све резимирати једним статусом, а мишљења сам да све треба оставити неким новим, неострашћеним генерацијама и историчарима који ће, надам се, објективно у будућности сагледавати све разлоге „ЗА и ПРОТИВ“ председника Милошевића. Наш Слободан Милошевић оставио нам је Републику Српску и резолуцију 1244 која нам даје чврсту гаранцију да ће Косово остати Српско. Подржавамо сваку иницијативу да се у Београду постави споменик Слободана Милошевића и да се једна улица назове његовим именом, као и да се његови посмртни остаци пренесу у алеју великана.

 Вечна му слава и хвала!“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У режији Бојана Томашевића председника Савета социјалистичке омладине приказани су говори и обраћања нацији Слободана Милошевића.

  • Обраћање Слободана Милошевића након завршетка бомбардовања 1999. године.

https://www.youtube.com/watch?v=z0nJHi9ViX4

  • Говор Слободана Милошевића пре избора 2000. године

https://www.youtube.com/watch?v=IUBEv5UynxA

https://www.youtube.com/watch?v=XmfLJGQZxlE

 

ОО СПС АПАТИН

 

 

 

 

 

 

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *