Рад друштва „Српских домаћина“ у Апатину

Кроз Српску историју увек су се истицали појединци, научни и културни радници, као и јавне личности које су дале неизбрисив траг Српског друштва.
И данас у Србији и расејању постоји велики број оваквих људи који свакодневно сведоче о постојању Српског народа на брдовитом Балкану.
Да би се овакви људи удружили и организовали формирано је друштво Српских домаћина 2002. године на Видовдан у Коштунићима са циљем да се врати углед Српског домаћина.
Група ентузијаста, без материјалне подршке од стране било које институције из земље и иностранства, окупила се и основала друштво Српских домаћина као невладину и нестраначку организацију.
Крајем 19. и почетком 20. века Борислав Станковић описивао је Српске домаћине са фесом на глави и црвеним појасем, надменог и човека за кога је радио велики број сиромашних људи.
Данас сматрамо Српског домаћина одважног човека који је спреман да помогне своју отаџбину и сваком човеку који живи од свога рада.
У Апатину је формирано ово удружење после 2004. године, уз свесрдну помоћ локалне самоуправе. Тада је учлањено преко 80 чланова који су уредно плаћали чланарину. За председника удружења изабран је господин Јеротијевић Милоје. Све акције овог удружења финансијски је подржавала локална самоуправа.
Пред локалне изборе 2016. године на нерегуларан начин изабран је за председника овог удружења Секулић Радивоје иначе кандидат СНСа за председника општине. Приликом избора новог председника на скупштини је било присутно 37 чланова или мање од 50% уписаних чланова Српских домаћина, што свакако није у складу са Статутом овог удружења.
Након локалних избора у Апатину формирана је нова власт на незаконит и неуставан начин тако што су формирали скупштинску већину уценама, киднаповањем људи и трговином гласова. Оваква скупштинска већина изабрала је Секулића за председника општине. На овој дужности Секулић је остао само нешто више од годину дана. За време његовог мандата урађене су најпрљавије ствари ове квази скупштинске већине. Смењено је више од 10 директора, начелника у општини, извршена смена свих надзорних одбора, а и многи радници који су радили у нашој општини добили су отказ само зато што су били друге политичке опције.
Секулић је у својим изјавама наглашавао да је дошао да буде предесеник општине само зато да би сменио досадашњег председника општине и његовог заменика, јер исте мрзи.
Са правом се сви грађани питају да ли овакво удружење треба да воде овакви чланови овог удружења. У апатинском удружењу Српских домаћина једини критеријум за чланство је колико је ко испекао ракије и припремио ново вино.
Једну предивну духовну манифестацију пливање за часни крст претворили су у једну туристичку манифестацију која је требала да оствари неки профит. Само пре 3 године је свештеник пустио посвећени крст у воду како би такмичење било започето. У осталим случајевима то је радио Секулић Радивоје и господин Јеротијевић Милоје. На последњој оваквој приредби актери овог догађаја нису чак ни сачекали свештенике наше парохије да присуствују овом чину.
Грађани с правом питају да ли је нашој средини потребно овакво нестраначко удружење Српских домаћина…

 

Секретар ОО СПС АПАТИН
Миодраг Бакић

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *