У ОПШТИНИ АПАТИН ВЛАДА МЕДИЈСКИ МРАК

„Морате пратити оно што је праведно, морате се водити увек истином и морате бити свесни да не почиње све са вама и не завршава се све са вама.“
Ово су речи познатог спортисте и исте би требале да буду водиља свих јавних медија у републици Србији.
Средином прошлог века у општини Апатин почеле су да излазе локалне новине „Глас комуне“ једном месечно. У исто време почео је да ради локални Радио Апатин. Исти су од народа прихваћени веома добро јер су информисали грађане о свим политичким, културним, спортским и друштвеним манифестацијама у општини Апатин. Грађани су директно утицали на садржај рада ових медија.
Доласком на власт ДОСа 2000. године локални медији су на веома некоректан начин нападали претходну власт и све оно што је до 2000. године овај народ изградио. Законом о информисању грађанима је било дозвољено да кроз ове медије исказују своје мишљење и незадовољство о појединим текстовима који су били објављени. Ови медији су често организовали јавне трибине, округле столове на којима су се сучељавали ставови политичких странака и удружења грађана.
Почетком 2000. године усвојен је нови закон о информисању у коме је децидно наређено да се сви локални медији морају приватизовати. Општина је 2007. Године расписала тендере у вези са информисањем (Глас комуне, ТВ Апатин и локални радио). Услов за добијање овог посла на тендеру био је преузимање свих радника из Гласа комуне и Радио Апатина. Радницима је дата могућност да пређу у нове структуре медија или да узму отпремнину. На тај начин дата је свим радницима шанса да се на демократски начин изјасне о њиховом даљем раду. Глас комуне је почео да излази као „Нови глас комуне“, а почео је са радом и ТВ Апатин. Нову радио фреквенцију добио је Радио Дунав, а касније је добио фреквенцију и Радио Апатин. Од 2007-2016. Године ови медији су добијали средства од општине планираних буџетом на основу расписаних тендера. Свим грађанима су били доступни ови медији. Врло често су биле организоване јавне трибине, округли столови и друге манифестације поводом локалних, покрајинских и републичких избора или увођење месног самодоприноса.
Почев од 2015. године у наш медијски простор појавила се телевизија „025 Инфо“. Нико од актуелне власти, па и самих грађана није имао сазнање чија је то телевизија, ко је финансира и ко је доделио фреквенцију истој. По програмским садржајима ове телевизије могао се јасно препознати основни циљ и намера исте. Наступом многих самозваних политолога јасно се критиковала општинска власт коју је чинила коалииција СПС-СРС-ДС, а једно време и СНС. Посебна агресивност ова телевизија је имала у предизборним активностима за локалне изборе. Због тога представници Српске Напредне Странке нису желели, а нису ни смели да узму учешће на јавним трибинама посвећеним изборима које је организовала ТВ Апатин. Представник СНС Радивој Секулић и када је обећао да ће да дође једноставно се није појавио.
Након локалних избора у Апатину формирана је нова квази власт мимо воље грађана. Таква формирана власт завела је невиђени терор над Новим гласом комуне и ТВ Апатином. Престали су да финансирају ове медије и ако су за то постојали одговарајући писмени документи. Локална власт се изјашњавала у смислу да више немају никакве финансијске обавезе према њима и на тај начин су престали да их финансирају. На тај начин је онемогућено грађанима наше општине да и даље читају Нови глас комуне и гледају програм на ТВ Апатину што је свакако урађено мимо њихове воље. На тај начин остало је 17 људи без посла, 17 породица без основних средстава за живот. То нову власт није дотицало јер су показали своју осилност, па чак и освету над људима са чијим програмским садржајима се нису слагали.
У тај угушени медијски простор ушао је нови лист „025 Инфо“ или боље речено ЗИДНЕ НОВИНЕ СНСа као и ТВ „025 Инфо“. Годишње ови квази медији троше око 12.000.000 динара. Нико не зна колико је запослених људи у овим медијима, где је запослен и где прима лични доходак главни и одговорни уредник ових медија Јелена Косановић и ко је омогућио да добије стан као стручњак ових медија. На питање нашег одборника М.Бакића упућеног тадашњем председнику СО Апатин ко плаћа и ко преноси седнице скупштине општине, истом је запрећено да ће да буде удаљен са седнице због оваквих питања. На седницама СО приликом усвајања буџета увек су постављана иста питања у вези са финансирањем ових медија. Нико се није нашао одговорним да објасни грађанима чија су то средства информисања и колико они троше средстава. Очигледно да су ово медији Српске Напредне Странке и да их не занимају грађани наше општине. У истима нашим грађанима није дат медијски простор да било шта коментаришу или демантују било какве гласине и неистине. Не пада им на памет да организују округле столове и јавне трибине или било каква размена мишљења, јер за то немају ни стручне ни квалитетне људе, а и плаше се да отворено разговарају са народом и опозицијом.
Остале су две Радио станице које по нашем мишљењу раде у сталном страху да могу да остану без било какве финансијске подршка од стране локалне самоуправе уколико нису уклопљене у њихове шеме размишљања.
Новине „025 Инфо“ деле се по чекаоницама домова здравља, на јавним местима јер исте чита веома мали број људи, камоли да их још ко купује. Штампање таквог једног тиража листа кошта око 280.000 динара. На њиховој телевизији једино наступају политичари њихове интересне групе јавних предузећа у којима су у надзорним одборима искључиво њихови људи. То је тужна, прљава и не променљива тишина или МЕДИЈСКИ МРАК који влада у општини Апатин.

ОО СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *