Улица Петефи Шандора у Апатину је место свих наших неспоразума

Ових дана реконструише се место „старе пијаце“ измедју улица Димитрије Туцовића и Станка Опсенице. Очигледно је да новокомпонована квази власт није применила ни консултовала досадашња урбанистичка решења овог простора, па се на очиглед свих грађана догађа нешто што нико није планирао. Добићемо свега неколико паркинг места у односу на првобитно планираних 80, колико је требало бити да су се држали добро урађеног урбанистичког решења.

Средином прошлога века пијаца у Апатину се налазила на почетку улице Петефи Шандора, тачније, између осигуравајућег завода ДДОР Нови Сад и Туристичке организације. У то време велики број људи је обрађивао своје њиве и баште, па је потреба за пијацом била мала. Развијањем града и запошљавањем великог броја грађана, исти су се одрицали својих имања у корист дечијих додатака, па се осећала велика потреба за проширењем пијаце.

Урбанистичким решењем нашег града планирано је да се пијаца и нова аутобуска станица изграде у банкинама оивиченим улицама Димитирје Туцовића, Петефи Шандора, Сомборски пут и Миће Радаковића. Тада је то била велика инвестиција, па су се грађани определили да пијацу поставе на улици Петефи Шандора између Д. Туцовића и С. Опсенице. На тај начин узурпирали су право грађана који у овом делу града станују на њихово слободно кретање у око 100 дана јер је пијаца радила четвртком и недељом. На овом месту ’90. година прошлог века догађале су се веома тужне и лоше ствари јер смо пеживели велику инфлацију, трговину са девизама, трговину са шверцованом робом, јер је требало то преживети, а и велики број наших прогнаника нашао је на истој пијаци финансијске изворе преживљавања.

Доласком ДОСа на власт покренута је иницијатива да се ова пијаца помери северније у истој улици између улица С. Опсенице и М. Радаковића и извршене су потребне припреме. На велику нашу радост до реализације овог пројекта није дошло, али нам је остао тај део улице лепо уређен са великим зеленим површинама и већег броја паркинг места.

Одговорна власт социјалиста и радикала определила се за изградњу нове пијаце боље речено тржног центра на месту некадашњег Партизана. Ово је први пројекат у Србији који је изграђен путем јавно-приватног партнерства.Општина је обезбедила земљиште са инфраструктуром, а за узврат уговором је обезбедила и добила у трајно власништво 15 локала. Неки злобници покушавају да објасне да је то промашена инвестиција, да је то мала пијаца, а заборављају да ће се у Апатину ускоро појавити још једна робна кућа која ће конкурисати и садашњој пијаци.

Злобници су писали да је банкротство тржног центра договорено са представницима локалне самоупораве. На жалост,касније у току поравнања дугова стечајни управник се обратио тадашњем квази председнику општине Секулић Радивоју да би требало тражити писмено да се локали који припадају општини изузму из стечајне масе. На жалост, актуелна власт се одрекла ових локала без права жалбе што је свакако за велику осуду.

 

Приликом реконструкције главне улице и Трга Николе Тесле отворен је пут између главне улице и Д. Туцовића и створена је веза са Поштанском улицом. Професор који је извршио пројектовање ових радова израдио је идејно решење и за раконструкцију старе пијаце. Тим решењем на делу старе пијаце планирано је да се изгради преко 80 паркинг места са леве и десне стране улице и у средишњем делу исте. Ко је имао право да наручи нови идејни пројекат за реконструкцију овог дела улице који се уопште не уклапа у решења Трга Николе Тесле и реконструкције између С. Опсенице и М. Радаковића.

Једино исправно решење би било да се ти радови обуставе и да се примене већ постојећа решења за овај део ове улице како би то представљало једну добро осмишљену урбанистичку целину.

ОО СПС Апатин

 

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *