Свети Сава

СВЕТИ САВА
ШКОЛСКА СЛАВА
 
Свети Сава је установљен за школску славу одлуком Совјета Књажевства Србског 2. јануара 1840. године, а на предлог Атанасија Николића ректора Лицеја из Крагујевца. У одлуци Попечитељског просвештенија, представници државне и црквене власти прописале су да се Св.Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада 27. јануар у свим школама најсвечаније прославља.
 
Овај празник је прослављан као школска слава све до 1945.  године.
 
Колонизацијом нашег града и општине 1945-1946. године у општини је досељен велики број породица православне вероисповести.
 
Све до 1992. године у Апатину и Пригревици није било организовано деловање православне цркве. Исте године у наш град постављен је за свештеника отац Душан Нишевић. Основна школа Жарко Зрењанин доделила је школски простор православној цркви у Апатину у улици Светозара Милетића. У врло кратком временском периоду овај школски простор је уз помоћ радне организације Рапид и црквене општине уређен као капела за организовање богослужења. Касније је овај простор посвећен Св. Петки.
И ако законским прописима није изричито забрањиван или одобраван рад верских заједница и деливање истих, црквена општина Апатин и ОШ Жарко Зрењанин организовали су пре 25 година светосавску академију у вишенамесној сали ОШ Жарко Зрењанин.
Уз свечани програм и прикладну беседу господина Иринеја Буловића обележена је по први пут Светосавска академија уз присуство великог броја просветних радика, представника локалне самоуправе и верника.
 
Истог дана уз пригодан програм ученика и наставника ОШ Жарко Зрењанин по први пут је изрвшено резање славског колача. У холу школе била је отворена изложба ученика ове школе на тему Св. Сава школска слава. То су били први почетци нашег исповедања православне вере у Апатину.
 
Наша црква је исте године организовала верску наставу за ученике наше школе који су се добровољно определили да прате овај програм. Тада се определило око 30 ученика да прате ову наставу који су по правилу и присуствовали богослужењима. Од тада па све до 2000. године светосавска академија је организована на свечан начин у Апатину.
Доласком досовске власти на власт 2000. године иста је укинула обележавање светосавске академије, дана просветних радника, и Дан општине.
 
Од 2004. године, па све до 2016. године у прелепој сали Култрног центра у Апатину сваке године организована је свечана светосавска академија. Исту су организовали општина Апатин, павославна црква и Културни центар. За свечану академију припремане су писмене позивнице, а исте су послате просветним радницима, јавним и културним радницима, представницима локалне самоуправе, црквеним великодостојницима, верницима и пензионисаним просветним радницима.
 
На изборима 2016. године дошло је од неприродне промене власти у општини Апатин створена је квази скупштиска већина мимо воље грађана. Како су и формирани тако су и почели да обежавају ове јубилеје на импроовизован начин у полупразној сали Дома културе. Прошле године нико није планиран да припреми програм за ову свечану академију, па се у последњем тренутку полуплразној сали Дома културе приказао програм ОШ Жарко Зрењанин. И ове године се у последњем тренутку покушава да се импровизује обележавање овог
датума тако што ће се делови школских програма школа приказати на академији. Ако то неко не зна, а очито да не зна то да ради, нека препусте то онима који то знају и хоће. Просто је заборављена пракса да се крајем децембра сваке године на предлог јавних, културних и спортских радика и туристичке организације усваја програм културних догађаја и манифестација за наредну годину. 
 
Дан науке републике Србије, Дан просветних радника републике Србије, Дан државности и других значајних датума не могу се обележавати као логорска ватра, па нека на исте дође коме је мило и драго. Представници локалне самоуправе се правдају да су свечане позивнице за ове манифестације велики финансијски трошак за општину, а при том заборављају да су велики новац платили за долазак Аце Лукаса, Шабана Шаулића и Сенаде Наде Топчагић. Срамота је да нам редовно сала Дома културе буде полупразна код обележавања ових јубилеја.
 
На гостовању Руског хора који је и раније био гост наше општине скупило се једва 30 људи што је срамота за нашу општину јер је овај програм ранијих година изведен пред препуном салом Дома културе. Овде нам свакако не може помоћи ни наш духовни вођа Св.Сава.
 
СЕКРЕТАР ОО СПС АПАТИН
Миодраг Бакић
 
Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *