Одржана седница ОО СПС Апатин

На седници ОО СПС Апатин присуствовало је 49 чланова од укупно 57. На седници Општинског одбора разматран је извештај о постигнутим резултатима избора за савете Месних заједница, разматране су и усвајане кадровске промене у органима и телима ОО СПС Апатин и утврђен је план рада Месних одбора СПС за наредни период.
На седници ОО уз опсежну дискусију усвојени су следећи закључци:
Избори за савете Месних заједница организовани су на незаконит и неуставан начин. Квази Скупштина општине Апатин донела је одлуку о изборима за савете МЗ која је у супротности са републичким законима о изборима. Смањен је број бирачких места са циљем да би што мањи број људи изашао на изборе. У Апатину је са 16 бирачких места избори су били организовани на 5 бирачких места, тако да је на свим тим бирачким местима било преко 2500 уписаних гласача, што је у супротности са изборима. На бирачком месту у Основној школи Ж. Зрењанин уписано је било преко 3800 бирача, а слично је било и на осталим бирачким местима у Апатину и другим насељеним местима у општини. У Србији постоје 2 изборна закона за избор савета МЗ, одборника, посланика и то већински и пропорционални систем. По већинском систему грађани могу да гласају само за 1 кандидата, односно по пропорционалном само за једну партију. Ови принципи су нарушени тиме што су грађанима понуђене листе појединих група грађана или странака, тако да се на изборима гласало у исто време за више кандидата. Нарушена су оба законита принципа о изборима, а избори су извршени према квази принципима квази одборниче већине у скупштини општине Апатин. Листа за Напредни Апатин је пријављена на незаконит начин јер се из исте не види ко је предлагач и која је то странка, јер исти нису имали потписан споразум о наступу на изборима. О свим овим примедбама представник Републиканске странке обратио се Управном суду у Београду. Овај суд је констатовао да све ове неправилности заиста нису у складу са постојећим законом, али пошто се наводно не види тачан потпис подносиоца приговора нису поништили изборе. СНС није имала храбрости да истакне своју листу у новоформираној Месној заједници у ромском насељу тако да је ова МЗ била препуштена сама себи да се организује. У току пријављивања листе за ове изборе СНС вршила је притисак на поједине чланове са листе СПС у Апатину и Пригревици. На овај начин формирани су савети МЗ у свим насељеним местима у којима се налазе једино чланови СНСа и ако је у Апатину СПС освојила око 40% гласова што би у најмању руку требали да има 4 члана савета МЗ од укупно 11. Слично је и у осталим Месним заједницама. Овакво једноумље са малоумљем враћа нас у прошлост у једнопартијски систем и диктатуру где се не уважава онај део грађана који не мисле као они.

Због унапређења рада ОО СПС Апатин извршене су одређене кадровске промене у Општинском одбору, Извршном одбору и изабрани су нови потпредседници ОО СПС Апатин.

ОО је прихватио све измене и допуне у свим Месним одборима у општини Апатин, са подељеним задацима и у тврђеним планом и програмом рада у наредном периоду.

OO СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *