КАДА КВАЗИ СКУПШТИНА ОРГАНИЗУЈЕ ИЗБОРЕ, ПОБЕДНИК СЕ ЗНА УНАПРЕД

У недељу 6. Августа одржани су избори за савете Месних заједница на основу одлуке скупштине општине о месним заједницама на територији општине Апатин објављено у службеном листу бр. 13, од дана 14. Октобра 2014. Године. Приликом усвајања одлуке од квази скупштине наше општине, одборници СПС указивали су на све неправилности које ће ова одлука да произведе на изборима за савете Месних заједница. То се и показало на изборима одржаним у недељу 6.8.2017.
Законом о избору народних посланика и других лица која се бирају од стране грађана на непосредним изборима у члану 52. јасно и прецизно утврђује да на бирачком месту може да се организује гласање највише за 2500, а најмање за 100 бирача. На бирачком месту број 1 у Апатину било уписано 3810 бирача или више за 1310 од законом прописано. На месту број 4 било је уписано 2812 односно 312 више од дозвољеног. На борју 5 било је уписано 2746 или 246 више него што је дозвољено законом, а слично је било и на осталим бирачким местима. Очигледно да квази скупштина то није уважила, па су на тај начин многи грађани одустали од избора јер нису могли да дођу до нових бирачких места због удаљености од њихових пријављених адреса, што такође није по закону. Због тога је у Апатину изашло нешто мање од 26% уписаних бирача, или од 14207 уписаних бирача гласало је свега 3717.
У републици Србији регулисано је законом о избору народних посланика и других лица да постоји већински изборни систем или пропрционални. Већински изборни систем је израз који у најширем смислу означава изборне системе у којима се непосредно бирају инокосни функционери или појединачни чланови неког представничког тела између више кандидата, а при чему се изабраним сматра онај који је освојио највише гласова, односно релативну или апсолутну већину. У ужем смислу се под тиме подразумевају системи бирања чланова вишечланих представничких тела (парламенти, скупштине, одбори, и сл.) у којима бирач има право дати један глас у тачно одређеној изборној јединици где може бити изабран само један кандидат. А у горе поменутој одлуци пише да грађани могу да гласају највише за 11 ( у Апатину), што нас упућује да то није гласање по већинском систему него по пропорционалном, јер се практично гласало за странке, а у исто време све друге који су изашли на гласање њихови гласови нису били важни и нису остварили ни једно место у саветима МЗ, што је свакако апсурд и говори о криминалној одлуци квази скупштине општине Апатин о избору чланова савета МЗ.
Узели су из већинског и пропорционалног закона о изборима оно што њима одговара и на тај начин елиминисали су све друге бираче у Апатину као равноправне грађане са свиим осталим грађанима у нашој општини.
Овако изабрани савети МЗ штитиће незаконито и бахато коришћење њихових средстава месног самодоприноса од стране незаконито формиране локалне самоуправе. Тренутно на рачуну општине има око 130.000.000 динара, од тога близу 70.000.000 су средства од месног самодоприноса грађана Апатина. Са овим средствима морало се до краја ове године завршити радови на замени цементноазбестних цеви у улицама Димитриуја Туцовића и Пригревачка, уређење старе пијаце, паркиралиште испред нове пијаце и поправка свих тротоара у граду. Оваква накарадна локална самоуправа користи ова финансијска средства за њихово кадровско запошљавање јер су до сада запослили мимо закона преко 50 нових људи за њихове пирове и њихове вечере, њихове плате и текуће буџетске потребе.
Овако накарадно спроведени избори за савете МЗ дубоко су поделили наше грађане у нашој општини Апатин и извршена је невиђена злопотреба сиромаштва наших грађана од стране СНСа, који су за симболичне пакете и ситан новац били приморани да гласју за СНС.
ОО СПС Апатин је једина партија у Војводини која је изашла на изборе за савете МЗ, не да би победила „Голијата“ већ да би проверила своје чланство које је дало максимални добринос у гласању за Социјалистичку Партију Србије у ненормалним условима које је диктирала СНС.
И поред свега горе наведеног, као и куповине гласова и насилничког понашања према члановима других партија, популарност водеће интересне групе која води нашу општину енормно опада, о чему говори број гласача који су подржали њихову листу, у односу на претходне изборе који су били одржавани у нашој општини, као и то да су убедљиво изгубили изборе за чланове савета Месне заједнице у насељеном месту Купусина. Разлог томе је нестручно вођење општине, злоупотреба свих видова и ненаменског трошења средстава месног самодоприноса, као већ поменуто све већа присутност насилничког понашања.

OO СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *