„ДА СЕ 10 ПУТА РОДИМ ПОНОВО БИХ БИО УЧИТЕЉ“ – Дистерверг.

 

 

 

 

 

 

Уједињене Нације су прогласиле 5. Октобар за светски дан просветних радника.
Као дан просветних радника у Р. Србији обележава се 8. новембар, односно Митровдан и то је дан великана наше писмености Вука Караџића.
Наша општина је на свечан начин обележавала овај дан почев од 1995. године, са прекидом од 2000-2004. године, све до 2016. године.
Истог дана председник општине примао је све ученике основних и средњих школа који су на свим нивоима такмичења освајали 1,2. и 3. место. Том приликом су уз пригодан програм ученицима уручиване дипломе, пригодне књиге и спортска опрема.
Истог дана у Дому културе одржавана је свечана академија уз пригодан академски програм и беседу познатих научних радника о Вуку Караџићу.
На свечаности председник општине је уручивао Новембарске награде најбољим просветним радницима.
Данас просветни радници воде велику борбу да се у новом закону у платном разреду изједначе са сличним професијама. Свакодневно се мења мрежа средњих школа, па и то даје велику неизвестност око губљења радних места.
У школама све мање раде дипломирани професори јер их нема, а више од 80% предавача су нестручни људи разних професија.
Најтужнија истина је да је у нашим школама све мање ђака.
Наше образовање заједно са Руским образовањем све до краја 20. века било је најбоље на свету. Наше стручне школе су опустеле. Сада говоримо о дуалном образовању као да не знамо да је то заправо и красило програме наших средњих школа у прошлом веку.
Од како је наказно формирана ова власт у општини Апатин тако се и обележавају сви ови јубилеји. На свечаној академији ове године у Дому културе било је нешто више од 50 просветних радника. Нису присуствовали челни људи наше општине, као ни већина одборника, а о културним и јавним личностима и да не говоримо јер практично нико није присуствовао овој свечаности.
Најбољи ученици су заборављени и већ две године ово општинско руководство им не посвећује готово ниукакву пажњу.
Већ две године министар просвете Шарчевић није се удостојио и честитао просветним радницима Р. Србије њихов дан.
Атињани су говорили кроз историју да ако у Атини не буде било обућара атињани ће ићи боси, а ако не буде било учитеља неће бити ни Атине. Ми смо на путу да без правих просветних радника и нестанемо.
На крају свим просветним радницима честитамо Дан просветних радника Р. Србије, са жељом да наша држава коначно почне да решава нагомилане проблеме у образовању и васпитању.

ОО СПС АПАТИН

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *