ДАН ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

„Да се десет пута родим, десет пута бих био учитељ“.

„Ситни су они људи који учитеља за ситно сматрају“
Грчки филозофи су говорили ако у Атини не буду били обућари, атињани ће ићи боси, а ако у Атини не буде учитеља неће бити атињана.

Светски дан просветних радника по Уједињеним нацијама обележава се 5 октобра.

Као дан просветних радника у Србији обележава се 8. новембра односно Митровдан или дан рођења великана наше писмености Вука Караџића.

Наша општина почела је да обележава овај дан од 1995. године све до данас са прекидом од 2000. године до 2004. године.

Тим поводом председник општине је на свечан начин примао све ученике основних и средњих школа који су на свим нивоима такмичења освајали престижне награде. Уз пригодан програм у свечаној сали СО Апатин ученицима су уручиване дипломе, књиге и спортска опрема.

У дому културе организовала се свечана академија посвећена овом дану. На академији су говорили научни и културни радници. Том приликом додељиване су новчане награде заслужним просветним радницима. У овом периоду у бањи Јунаковић био је организован бал просветних радника. На овим свечаностима гостовали су просветни радници из Сомбора, Зрењанина, Новог Сада и Београда.

Данас просветни радници обележавају овај дан у великом спремању и примени нових закона који треба да реформишу наше образовање. У школама ради преко 80% предавача, а свега 20% су професори, што се свакако одражава на васпитну улогу школе. Просветни радници су осиромашени кроз ове наше реформе и данас се спорадично спомиње њихов положај. Да би наша општина избегла плаћање превоза просветним радницима у Апатину увела је градски превоз, који нико не може да користи јер је исти у колизији са распоредом рада школа.

Уводничар у “зидним” новинама “025 Инфо” каже за нашу опшитну да је пала Бастиља и да сада сви улазе слободно у исту. Очигледно да од дрвећа не види шуму. На улазу у зграду СО Апатин налазе се униформисане особе које не дозвољавају улаз „непожељним градјанима“.

До јуче у ту зграду председник општине и сви његови сарадници дневно су примали око 30 становника. У току године у зграду СО Апатин улазило је око 100 свршених студената који су добијали волонтирање у радне организације наше општине. Ова „квази“ власт је укинула ово волонтирање. У зграду је улазило преко 200 родитеља чија су деца добијала бесплатан превоз до школе. Ова „квази“ општина укинула је бесплатан превоз ученика средњих школа која исте похађају у Апатину.

Сваке године у згради СО Апатин улазило је око 160 студената да потпише уговор о стипендији. Сви студенти који су конкурисали за стипендије исте су добијали. Данас добија свега педесетак студената годишње. Сва обећања челника ове “квази” власти су била лажна и у функицији предизборних активности.

Грађани Ромске националности су били свакодневни посетиоци СО Апатин. Данас су стрпани у енклаву или њихову Месну заједницу која нема никаквих услова да постоји, сем да им је ускраћено право да гласају, за идеју социјалне правде која је вечна. Деца Рома завршавали су основну школу више од 98%, а данас од 24 ученика осми разреда завршава 4 или 5 ученика.

Захваљујући грађанима наше општине сви наши ученици похађају наставу у прелепим школским зградама и фискултурним салама које су изграђене или адаптиране протеклих година и за које се надамо да ће нова “квази” власт успети бар да окречи.

Свим просветним радницима и просветарима који су свој радни век провели са децом образујући и васпитавајући их честитамо њихов празник са жељом да у овим тешким временима остану достојни професије којој припадају.
Свим верницима који славе Митровдан као крсну славу честитамо са жељом да исту проведу у срећи и миру.

Миодраг Бакић секретар
ОО СПС Апатин

 

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *