Romska noć otišla u zaborav

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno bio proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojka s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom historije.
Romi u Apatinu žive vise od 200 godina. Doselili su se iz Rumunije. Zahvaljujući domaćim švabama pre svega poznatom nemačkom lekaru poreklom Jevreja, Romi iz Apatina nisu deportovani u logore smrti. U poslednjih 70 godina romsko naselje je doživelo svoj veliki preobražaj. Nakon poplave 1965. Godine započeta je nova izgradnja kuća I puteva. Poslednjih 10 godina učenici osnovne škole romske nacionalnosti završavali su osnovnu školu vise od 98%, a srednju vise od 38%. Iz naselja roma u vreme relsocijalizma radio je veliki broj građana. U poslednjih 10 godina u romskom naselju uređen je Dom kulture, ambulanta, rekonstruisan je dečiji vrtić, izgrađena sportska igrališta I kompletna putna mreža u naseljenom mestu zajedno sa atmosferskom kanalizacijom, što je iznosilo vise od 100.000.000 dinara. Nedavno je završen I urbanistički plan naseljenog mesta roma.
Po prvi put ove godine opštinska vlast nije obeležila Svetski dan roma u naselju roma. Stiče se utisak da su im trenutno oni potrebni samo zbog glasanja. U okviru dekade Roma romsko naselje u Apatinu je proglašeno za najuređenije mesto u Evropi gde žive Romi, I tom prilikom opština Apatin je dobila veliko priznanje u Budimpešti. Danas se događaju neke čudne stvari, svega 5-6 % romske nacionalnosti završavaju osnovnu školu, što nas je vratilo 70 godina unazat. Lokalna samouprava donela je odluku da se u romskom naselju formira Mesna zajednica. Odbornici Socijalističke partije Srbije iz Apatina bili su protiv ove odluke jer ne postoje nikakvi ekonomski, kulturni I politički razlozi. Ova Mesna zajednica ostaće bez sredstava mesnog samodoprinosa, pa se s pravom pitamo ko će da nastavi izgradnju fekalne kanalizacije u naseljenom mestu roma, kako će biti stimulisano rađanje dece I na koji način će biti sahranjivani ljudi iz romskog naselja. Sve su ovo pitanja koja traže poseban odgovor I nikako ne smeju da budu zaboravljena kao ni obeležavanje Svetskog dana roma. U naselju roma radi kulturno umetničko društvo koje neguje tradiciju romskog naroda pre svega kroz njihove kulturne manifestacije, takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša I romske noći, I sl.

Пратите нас и лајкујте:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *